31 martie 2022, 12:30 Realitatea moldovenească views 7170
Moldova poate să cumpere gaze din Rusia cu ruble și apoi să le vîndă Europei. Opinie
Foto: Федеральное агентство новостей
31 martie 2022, 12:30 Realitatea moldovenească views 7170

Moldova poate să cumpere gaze din Rusia cu ruble și apoi să le vîndă Europei. Opinie

Unele țări care nu sînt membre ale Uniunii Europene, cum ar fi Moldova, de exemplu, pot profita de ocazia rară de a-și asuma rolul de intermediari între Rusia, care cere achitarea pentru gazele naturale în ruble, și UE, care refuză să îndeplinească această condiție.

Despre acest lucru a vorbit pe canalul de internet al jurnalistului Gia Saralidze, politologul și economistul rus Mihail Hazin, scrie Noi.md.

În special, expertul a comentat situația actuală atunci cînd autoritățile UE au declarat clar că nu sînt de acord cu decizia președintelui rus Vladimir Putin de a transfera în totalitate în ruble plățile pentru gaz cu țările neprietenoase și nu vor plăti în moneda rusă, iar purtătorul de cuvînt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a răspuns laconic: "Nu există plată – nu există gaz".

"Nu înțeleg deloc care este problema. S-a spus clar: gazul se vinde în ruble. Rublele ar trebui să ajungă în contul Rusiei. Aceștia (UE) au spus: "Nu vom cumpăra gaze cu ruble". Ei bine. Acum există doar trei opțiuni. Sau UE pur și simplu nu mai cumpără gaze din Rusia. Sau totuși acceptă și plătește în ruble ...(să presupunem că acest lucru nu se va întîmpla, căci prea tare ei își exprimă dezacordul). Și, în sfîrșit, a treia opțiune este că cineva va plăti totuși pentru UE în ruble", a schițat situația Hazin.

Căci, a remarcat expertul, Rusiei în general nu-i pasă de la cine va primi plata, principalul este ca această plată să fie în ruble.

Și această situație, subliniază Hazin, aduce mari oportunități unor țări.

"Va veni, de exemplu, Moldova, care nu va fi împotrivă să cumpere cu ruble și va cumpăra gaz din Federația Rusă pentru întreaga Uniune Europeană. Cel mai profitabil lucru pentru Moldova în această situație ar fi ca ea să cumpere tot acest gaz din Rusia pentru ea și deja apoi să vîndă Uniunii Europene la prețurile sale", explică economistul.

Însă Moldova, potrivit lui, "nu are acel nivel de aroganță". Dar Polonia ar putea profita la maximum de situație.

Polonezii ar putea cumpăra gaz din Rusia și apoi să spună Uniunii Europene că nu îl vor vinde pentru 800 de euro sau 850 de dolari pentru mia de metri cubi. Dar vor cere 1.500 de unități convenționale pentru o mie de metri cubi de gaz. Și dacă europenii vor spune că ei au cumpărat gaz din Rusia la jumătate din preț, aceștia vor spune: "Nu contează la ce preț l-am cumpărat, noi doar am plătit în ruble".

"Dar totuși, polonezii nu vor putea profita de această șansă avantajoasă, deoarece Polonia este membră a Uniunii Europene, iar autoritățile UE au spus deja că nu sînt de acord să plătească în ruble", a remarcat Hazin cu regret. "Dar Moldova nu este membră a Uniunii Europene, așa cum, apropo, și Andorra".

"Și în această situație, oamenii cu o imaginație bogată își pot imagina un astfel de tablou – ce s-ar întîmpla dacă Moldova sau Andorra, sau oricare altă țară europeană mică, va începe să cumpere tot gazul destinat UE din Rusia și apoi îl va vinde Uniunii Europene după propriile condiții?", a concluzionat expertul.

 

Sursa: noi.md

Cuvinte cheie:

Moldova , gaz , Rusia , revînzare , cumpărare , ruble , Europa , opinie

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1627
Populația:
3400 locuitori

Todirești este un sat şi comună din raionul Ungheni. Din componenţa comunei fac parte localităţile Todirești și Grăseni. Localitatea se află la distanța de 12 km de orașul Ungheni și la 100 km de Chișinău. La recensămîntul din anul 2004, populaţia satului constituia 3400 de oameni. Satul Todirești a fost menționat documentar în anul 1627.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.