23 martie 2022, 17:30 Realitatea moldovenească views 1340
O mișcare tectonică pentru Transnistria?
Foto: novostipmr.com
23 martie 2022, 17:30 Realitatea moldovenească views 1340

O mișcare tectonică pentru Transnistria?

Rezoluția APCE, conform căreia “în a. 1992 Rusia a efectuat un act de agresiune militară contra Moldovei și a ocupat o parte din teritoriul ei ”, a deschis un anumit spațiu pentru manevre privind Transnistria. În ambele părți – de la “ocuparea” reală a regiunii transnistrene de către Rusia (oricum Europa a recunoscut faptul în sine) la “reîntoarcerea malului stîng în spațiul constituțional al Republicii Moldova”. La fel, și variantele propuse au fost diferite.

Dar totul, vorba analistului politic Igor Boțan în cadrul dezbaterilor în agenția IPN, va depinde de aceea cu ce se va termina operațiunea militară specială a Rusiei în Ucraina.

Cum APCE i-a făcut-o Moldovei

Zilele trecute la Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei s-au desfășurat bătălii poziționale active: cine pe cine. APCE va supune Rusia unei pedepse demonstrative pentru evenimentele din Ucraina și o va izgoni din componența sa, sau Rusia însăși va trînti ușa și nu va mai achita taxa anuală în mărime de 33 mln. de dolari.

Pe 15 martie APCE , cu majoritate absolută de voturi, a aprobat decizia de a exclude Rusia din componența Consiliului Europei. Ce-i drept, în ședință președintele ei Tiny Kix a menționat, că înainte de votare Federația Rusă a depus cererea de ieșire, dar asta nu poate întrerupe procedura.

Cei din Consiliul Europei au alungat Rusia, dar nu au uitat că în toți acești ani FR a fost unul dintre donatorii principali, care împreună cu Franța, Germania, Italia și Marea Britanie asigura cca 57% din bugetul comun al CE. Și prin vocea secretarului general al CE Maria Pejchinovic- Bunich a cerut ca Federația Rusă să achite prima tranșă a contribuției pentru a. 2022, deoarece țara “are obligația juridică de a-și îndeplini obligațiunile financiare în conformitate cu programul bugetului organizației, calculat pentru perioada anilor 2022 -2025 (conform statutului CE(din punct de vedere juridic, Rusia va înceta să fie membru al organizației doar după încheierea anului financiar, adică la 31 decembrie). Drept răspuns, Rusia i-a recomandat CE să se autodizolve, dat fiind că de acum încolo importanța Consiliului Europei ca organizație internațională se va reduce semnificativ.

Cei din APCE s-au complăcut așa de mult în ideea cum poate fi pedepsită Moscova pentru agresiunea ei în Ucraina, că i-au făcut-o de pomină Republicii Moldova – au inclus în rezoluția privind excluderea Rusiei din Consiliul Europei amendamentul care prevede, că în a. 1992 FR a comis o agresiune contra Moldovei și a ocupat Transnistria. Prin aceasta, spun experții, autorii documentului i-au dat liber Rusiei în ce privește regiunea transnistreană. Nimeni nu a cerut opinia Chișinăului în această privință.

Varianta inițială a rezoluției nu presupunea menționarea Moldovei și a conflictului transnistrean. Dar s-au agitat delegații din România. În special – senatorul Titus Corlățean, propunerea căruia a fost subsemnată de reprezentanții Ucrainei, Franței, Estoniei, Marii Britanii, Georgiei și Turciei.

Din delegația Moldovei la APCE au făcut parte vicepreședinții parlamentului Mihai Popșoi (PAS) și Vlad Batrîncea (BCS), precum și deputații Ion Groza, Natalia Davidovici (PAS) și Adela Răileanu (BCS). Ei au participat la ședință nu fizic, ci online. Popșoi și Groza au votat pentru rezoluția care includea amendamentul privind ocuparea Transnistriei. Davidovici a avut o abținere tehnică, dar din cele relatate ulterior pentru Ziarul de Garda, să voteze ”pro” nu i-au permis niște probleme tehnice – “a dispărut sunetul, s-a blocat transmisiunea”. Batrîncea și Răileanu s-au abținut de la vot.

Ulterior, în cadrul conferinței de presă, Batrîncea a declarat că amendamentul privind ocuparea “nu a fost pus la vot. Era logic să fie cerută opinia Moldovei, fie și online, căci chestiunea ne privea nemijlocit, dar nu s-a făcut acest lucru. Decizia a fost luată în grabă, în baza emoțiilor. Noi nu avem nevoie de aceste jocuri geopolitice. Regretăm comportamentul lipsit de respect față de Moldova, încălcarea procedurilor ”. Și a anunțat intenția de a apela în acest context secretariatul Adunării Parlamentare a Consiliului Europei.

“Probabil, formulările utilizate în rezoluția APCE decurg și repetă de fapt poziția oficială a Republicii Moldova, care a fost reflectată nu doar în numeroase declarații publice ale diferitor generații de guvernanți moldoveni, dar principalul – se conține în decizia Curții Constituționale a Moldovei din 2 mai, 2017, în care este invocată prezența ”forțelor armate de ocupație rusești ” în Moldova și “ocuparea militară a unei părți a teritoriului RM”. Astfel, rezoluția APCE nu putea să apară fără cauza inițială – decizia respectivă a autorității de jurisdicție constituțională a Moldovei ”, - a reacționat imediat la documentul adoptat MAE al nerecunosutei RPN .

Iar Chișinăul oficial, care nu a fost consultat de nimeni cu privire la amendamentul introdus, s-a pomenit într-o situația ambiguă.

Pe de o parte, a scris pe o rețea socială ex-deputatul Grigorii Petrenco, stabilit în Germania, să o accepți înseamnă să anulezi întregul proces de negocieri și de reglementare pașnică a problemei transnistrene. Iar să o critici și să o dezaprobi înseamnă “să mergi contra PACE și mai poți fi criticat în propria țară ”.

În rezultat, autoritățile moldovene au ocupat o poziție destul de echilibrată în actualele condiții. În timp ce ministrul de externe Nicu Popescu a declarat că declarația APCE are un caracter de recomandare și nu influențează procesele juridice (“Este opinia politică a parlamentarilor care reprezintă țările membre ale Consiliului Europei. RM va căuta în continuare soluții pentru reintegrarea țării prin dialog și negocieri”), președinta Maia Sandu a spus în cadrul conferinței de presă ținute împreună cu președintele român Klaus Iohannis, că Moscovei îi aparține rolul principal în tot ce ține de conflictul transnistrean și că “noi întotdeauna am cerut și cerem retragerea trupelor ruse din Transnistria și lichidarea munițiilor de pe malul stîng al Nistrului ”.

Continuarea articolului citiți pe noi.md.

 

Sursa: noi.md

Cuvinte cheie:

APCE , război , Ucraina , Rusia , Moldova , Transnistria

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1755
Populația:
462 locuitori

Mălăieşti este un sat din cadrul comunei Bălăbăneşti, raionul Criuleni. Localitatea se află la distanța de 35 km de orașul Criuleni și la 33 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 462 de oameni. Satul Mălăieşti a fost menționat documentar în anul 1755.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.