16 ianuarie 2022, 13:00 Realitatea moldovenească views 2053
”Cum poate fi anulată valabilitatea procurii?”: Întrebare-Răspuns
16 ianuarie 2022, 13:00 Realitatea moldovenească views 2053

”Cum poate fi anulată valabilitatea procurii?”: Întrebare-Răspuns

"Cum poate fi încetată valabilitatea unei procuri?” -- răspunsul la această întrebare trebuie să-l cunoască fiecare cetățean care hotărăște să ofere un astfel de document unei persoane terțe.

Dvs. sînteți în drept să solicitați anularea procurii și fără un motiv întemeiat dacă sînteți persoana care ați conferit împuternicirile.

Ce trebuie să faceți?

Expediați o scrisoare (online/fizic) la notar cu aviz în care solicitați revocarea procurii

Cel mai bine este să trimiteți notificarea prin poștă - o scrisoare recomandată cu înștiințarea. Dacă aveți posibilitatea să transmiteți personal documentul, atunci puteți face acest lucru, dar nu uitați că persoana care a primit-o trebuie să vă ofere o chitanță de primire.

De asemenea, trebuie remarcat faptul că anularea procurii implică restituirea sa celui care i-a încredințat procura. Adică, imediat după primirea înștiințării de anulare a documentului, procura emisă trebuie să fie restituită.

Prin urmare, expediați o notificare persoanei printr-o scrisoare cu aviz în care indicați că îi retrageți toate drepturile oferite prin procura vizată nr..., din data de....

Ce acte sînt necesare pentru aceasta?

Actele necesare: buletinul de identitate în original a mandantului și procura propriu- zisă.

În cazul în care nu veți primi un răspuns sau persoana nu va reacționa, sînteți în drept să vă adresați în instanța de judecată cu privire la anulare acesteia, conform art. 377 din Codul civil ”Încetarea valabilității procurii”.

(1)Valabilitatea procurii încetează în cazul:

a) expirării termenului sau îndeplinirii condiţiei extinctive;

b) revocării de către persoana care a eliberat-o sau, dacă este eliberată de mai multe persoane, revocării de către oricare dintre ele;

c) renunţării persoanei căreia îi este eliberată;

d) dizolvării persoanei juridice care a eliberat procura;

e) dizolvării persoanei juridice căreia îi este eliberată procura;

f) decesului persoanei fizice care a eliberat procura, declarării ei drept dispărută fără de veste ori instituirii în privinţa ei a unei măsuri de ocrotire judiciare, dacă legea nu prevede altfel;

g) decesului persoanei fizice căreia îi este eliberată procura, declarării ei dispărută fără de veste ori instituirii în privinţa ei a unei măsuri de ocrotire judiciare.

(2) Persoana care a eliberat procura o poate revoca în orice moment, iar persoana căreia îi este eliberată procura poate renunța la ea în orice moment. Orice clauză contrară este nulă.

În cazul în care nu aveți informații despre locul aflării persoanei împuternicite, înștiințarea trebuie trimisă pe ultima adresă cunoscută.

Pentru a vă proteja de acțiunile reprezentantului, este necesar, de asemenea, să anunțați toate organele posibile cu care reprezentantul poate încheia raporturi juridice precum că procura reprezentantului a fost anulată.

Țineți minte: necunoașterea legii nu scutește de pedeapsă. Pentru orice eventualitate, citiți articolul 379 din Codul Civil.

Sursa: noi.md

Cuvinte cheie:

Procură

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1675
Populația:
979 locuitori

Rădeni este un sat şi comună din raionul Străşeni. Din componenţa comunei fac parte localităţile Rădeni, Drăguşeni și Zamcioji. Localitatea se află la distanța de 18 km de orașul Strășeni și la 36 km de Chișinău. La recensămîntul din anul 2004, populaţia satului constituia 979 de oameni. Satul Rădeni a fost menționat documentar în anul 1675.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.