11 ianuarie 2022, 14:00 Realitatea moldovenească views 2265
Spînu admite că prețul la gazele naturale ar putea crește
11 ianuarie 2022, 14:00 Realitatea moldovenească views 2265

Spînu admite că prețul la gazele naturale ar putea crește

Într-o conferință de presă, Andrei Spînu a declarat că prețul gazelor ar putea crește în următoarea perioadă din cauza crizei gazelor create la nivel internațional. Guvernul caută soluții privind măsuri de sprijin suplimentar a populației.

"Criza gazelor nu s-a încheiat în noiembrie și nici în decembrie. Criza gazelor se va încheia atunci cînd prețul gazelor la nivel european vor coborî definit și va exista o stabilitate. Nu este o criză a Republicii Moldova ci este o criză la nivel european și care afectează din păcate țara noastră în mod direct, a menționat ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, Andrei Spînu".

În luna noiembrie, prețul de piață a fost de $1.104 pentru 1000 m3 iar Republica Moldova a plătit $456 dolari ceea ce este cu 56% , iar în decembrie prețul de piață a fost de $986, Moldova achitînd cu 54% mai puțin sau $450 de dolari. În ianuarie, prețul mediu de piață conform indexului bursier a constituit $1.359 în timp ce Moldova va achita cu 52% mai puțin sau $646, transmite ziuadeazi.md.

Deasemenea vicepremierul a specificat că în comparație cu prețul de pe piață, Republica Moldova are un contract "bun". Calculînd prețul din ultimele trei luni ne arată că economiile la prețul de bursă a gazelor naturale pentru Moldova a fost de peste 330 mln $, aproximativ 6 miliarde de lei.

"Guvernul înțelege că prețul gazelor chiar și în condițiile date este extrem de mare pentru cetățenii Republicii Moldova. Am văzut facturile, am văzut reacțiile oamenilor, le înțelegem, știu foarte bine că oamenii privesc cu mare îngrijorare riscul creșterii suplimentare al tarifelor la gaze. Din acest motiv încercăm să identificăm toate alternativele posibile. În acest sens avem de făcut două lucruri: Moldovagaz să găsească soluții pentru achita gazul, pentru luna ianuarie, din informația pe care o dețin, pînă la sfîrșitul acestei săptămîni va achita integral consumul de gaz în luna decembrie, pentru întreaga țară pe luna decembrie, nu sînt probleme. Va fi achitat pînă la sfîrșitul acestei săptămîni.

Ieri am discutat cu domnul Alexey Miller în încercarea de a avea o amînare de cel puțin 10 zile în care Moldovagaz să plătească avansul pentru luna ianuarie. Pentru luna ianuarie, Moldovagaz trebuie să achite 63 de milioane de dolari. Sînt și alte mecanisme prin care Moldovagaz ar putea fi ajutată să achite avansul pentru luna ianuarie. Una dintre soluții ar fi amînarea cu cîteva zile a avansului, a mai menționat Andrei Spînu".

Moldovagaz analizează și opțiunea de ridicarea a tarifului pentru a acoperi achitările.

„Guvernul analizează soluția de a mări compensațiile astfel încît cetățenii să nu suporte creșterea mare de tarif din luna ianuarie", a adăugat acesta, precizînd că după data de 20 ianuarie, va fi mai clar dacă este necesară creșterea tarifului.

Sursa: ziuadeazi.md

Cuvinte cheie:

gaz , tarife

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1667
Populația:
1019 locuitori

Voroteţ este un sat din cadrul comunei Chiperceni, raionul Orhei. Localitatea se află la distanța de 26 km de orașul Orhei și la 65 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 1019 oameni. Satul Voroteț a fost menționat documentar în anul 1667.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.