15 decembrie 2021, 09:45 Realitatea moldovenească views 1929
Teste PCR la 300 de lei: Un nou centru analize, deschis de autorități
15 decembrie 2021, 09:45 Realitatea moldovenească views 1929

Teste PCR la 300 de lei: Un nou centru analize, deschis de autorități

Timp de aproape 2 ani, Ministerul Sănătății nu a dezvoltat în niciun fel testarea PCR cu bani, iar pînă acum, au fost deschise centre la sediul ANSP din Chișinău, la CahulBălți și Soroca, iar de astăzi va fi deschisă o secție la Centrul de Diagnostic Medical din capitală.

Declarațiile au fost făcut de către ministra Ala Nemerenco la emisiunea Moldova în direct de la postul public de televiziune, transmite replicamedia.md.

În același timp, ministra nu a dorit să comenteze criticile municipalității, menționînd că „aceste comentarii sînt artificiale și utilizate doar în scop politic”.

„Îmi pare foarte rău să declar aici că Ministerul Sănătății nu a făcut pînă acum nimic ca să dezvolte capacitatea de testare a instituțiilor publice și pentru categoriile de cetățeni care plătesc pentru aceste teste pentru scopuri personale nu le putem acoperi din contul statului sau al sistemului de asigurări medicale.

Pe parcursul a aproape 2 ani, aceste teste au fost efectuate doar în mediul privat care foarte repede s-a dezvoltat. Fiecare laborator privat și bravo lor, s-a organizat rapid, inclusiv echipamente, capacități de testare, personal, instruire și s-au încadrat în aceste investigații.

Statul nu a făcut nimic în acest domeniu, a stat degeaba, mai mult ca atît, nici nu a revăzut acest cost, el a rămas la 750 de lei. Noi astăzi avem laboratoare în țară care realizează testul cu 960 de lei, testul PCR, că multe din ele eu scăzut pînă la 650, dar nu mai puțin”, a spus Nemerenco.

Ministra Sănătății afirmă că a fost nevoie de mai mult timp pentru ca laboratoarele de stat să poată începe testarea contra bani.

„Noi, primul lucru pe care l-am făcut, am revăzut acest cost, după asta, am început să dezvoltăm practic de la 0 capacitatea de testare contra cost, fiindcă ea este diferită. Deci nu mai poți colecta cum colectezi la persoanele care au simptome clinice și la care se colectează la patul pacientului, la spital.

Deci, noi nu avem puncte de colectare cum au organizat în spațiul privat. Deci, în perioada de cînd am schimbat costul de test, noi am început să dezvoltăm capacitate de dezvoltare a testării la stat”, a mai spus Ala Nemerenco.

„De mîine, am organizat și va începe să testeze și Centrul Republican de Diagnosticare Medicală și asta înseamnă construcția unei anexe separate unde vor fi colectate aceste teste, unde oamenii nu vor interacționa cu persoanele care sînt bolnave și merg acolo să facă cu totul alt tip de investigații”, a mai precizat ministra Sănătății.

Sursa: noi.md

Cuvinte cheie:

coronavirus , test

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1580
Populația:
509 locuitori

Bogdăneşti este un sat şi comună din raionul Briceni. Din componenţa comunei fac parte trei localităţi: Grimeşti, Bezeda și Bogdăneşti. Satul Bogdăneşti este situat la o distanţă de 35 km de oraşul Briceni, la 27 km de staţia de cale ferată Lipcani şi la 250 km de Chișinău. La recensămîntul din anul 2004, populaţia satului constituia 509 oameni. Satul Bogdăneşti din ţinutul Hotin este atestat documentar între anii 1580-1581.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.