18 noiembrie 2021, 11:30 Realitatea moldovenească views 1907
Moldovenii care muncesc în Italia sau Grecia vor putea beneficia de pensii
18 noiembrie 2021, 11:30 Realitatea moldovenească views 1907

Moldovenii care muncesc în Italia sau Grecia vor putea beneficia de pensii

Cetățenii Republicii Moldova, care sînt angajați în cîmpul muncii sau au desfășurat o activitate de muncă pe teritoriul Republicii Elene sau a Italiei, ar putea beneficia de pensie din aceste state, la atingerea vîrstei de pensionare, comunică MOLDPRES.

Comisia politică externă și integrare europeană a Parlamentului a aprobat, în cadrul ședinței de astăzi, raportul la proiectele de lege privind ratificarea Acordurilor dintre Republica Moldova cu cele două țări.

Acordul cu Republica Italiană în domeniul securității sociale a fost semnat la Roma pe 18 iunie 2021, iar cu Republica Elenă pe 8 septembrie 2021. În baza acestor documente, persoanele îndreptățite vor beneficia de pensii pentru limită de vîrstă, pensii de dizabilitate cauzată de afecțiuni generale, pensii și indemnizații de dizabilitate în urma accidentelor de muncă sau cauzate de boli profesionale, pensii de urmaș.

Astfel, fiecare stat contractant va achita partea de pensie calculată proporțional perioadei de asigurare realizate pe teritoriul propriu. Persoana va beneficia de prestațiile dobîndite în statele în care și-a desfășurat activitatea, pe teritoriul statului de domiciliu.

Pînă în prezent, Republica Moldova a semnat acorduri de securitate socială cu 16 state, dintre care 14 sînt în vigoare.

Sursa: www.moldpres.md

Cuvinte cheie:

pensie , Moldova , Grecia , Italia

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1899
Populația:
841 locuitori

Obreja Nouă este un sat din cadrul comunei Obreja Veche, raionul Făleşti. Localitatea se află la distanța de 13 km de orașul Fălești și la 148 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 841 de oameni. Satul Obreja Nouă a fost menționat documentar în anul 1899.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.