09 noiembrie 2021, 12:00 Realitatea moldovenească views 2886
ANRE a aprobat noile tarife la gaz. Cu cît va crește prețul
09 noiembrie 2021, 12:00 Realitatea moldovenească views 2886

ANRE a aprobat noile tarife la gaz. Cu cît va crește prețul

Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică (ANRE)a aprobat prețurile reglementate pentru furnizarea gazelor naturale pentru anul 2021. Astfel, consumatorii casnici vor plăti 10,26 lei pentru un metru cub, față de 4,3 lei, cît plăteau anterior.

Tariful mediu pentru furnizarea gazelor naturale consumatorilor finali la prețuri reglementate pentru anul 2021 va crește de la 4128 la 9396 lei pentru o mie de metri cubi, anunța, vineri, Moldovagaz. Cererea privin aprobarea tarifului a fost înaintată Agenției Naționale pentru Reglementare în Energetică (ANRE).

La 4 noiembrie, Comisia pentru Situații Excepționale a emis o nouă dispoziție. Potrivit documentului, SA „Moldovagaz” urma să înainteze o cerere Agenției pentru Reglementare în Energetică, în vederea ajustării prețurilor reglementate pentru furnizarea gazelor natural. Respectiv, pînă pe data de 10 noiembrie, ANRE va trebui să stabilească noi tarife provizorii, care vor fi aplicabile din 1 noiembrie 2021, notează Noi.md cu referire la unimedia.info. 

În luna noiembrie, Republica Moldova va plăti aproximativ 450 de dolari per mia de m3, iar în decembrie - sub 400 de dolari. Despre asta a anunțat, vicepremierul Andrei Spînu, în cadrul unei conferințe de presă, după ce a revenit din Federația Rusă.

Contractul între Gazprom și Moldova-Gaz a fost prelungit pe o perioadă de 5 ani utilizînd formula de preț propusă de partea moldovenească. Livrările de gaz conform noului contract urmează să înceapă din 1 noiembrie 2021.

Părțile au ajuns la un acord principial privind formula de preț, auditarea datoriei formate în cadrul companiei Moldova-Gaz și necesitatea unor negocieri ulterioare pentru a stabili un calendar de achitare.

Sursa: noi.md

Cuvinte cheie:

gaz , preţ , ANRE

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1627
Populația:
1599 locuitori

Pruteni este un sat şi comună din raionul Făleşti. Din componenţa comunei fac parte localităţile Valea Rusului, Pruteni, Cuzmenii Vechi și Drujineni. Localitatea se află la distanța de 17 km de orașul Fălești și la 142 km de Chișinău. La recensămîntul din anul 2004, populaţia satului constituia 1599 de oameni. Satul Pruteni a fost menționat documentar în anul 1627.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.