26 octombrie 2021, 11:30 Realitatea moldovenească views 2739
Moldova a făcut prima achiziție de gaze din surse alternative din istoria sa
26 octombrie 2021, 11:30 Realitatea moldovenească views 2739

Moldova a făcut prima achiziție de gaze din surse alternative din istoria sa

Compania de stat Energocom și compania poloneză PGNiG au semnat luni, 25 octombrie, un contract pentru o achiziție de probă, de un milion de metri cubi de gaze naturale, anunță Guvernul, citat de IPN. Totuși, instituția nu menționează prețul care va fi achitat pentru respectivul volum de gaze, dar, dă asigurări că tariful achitat de cetățeni pentru gazele naturale rămîne neschimbat, transmite IPN.

La tenderul anunțat, Energocom a primit șapte oferte. Achiziția de probă vine să testeze capacitatea de import a gazului din surse alternative și vine să balanseze presiunea joasă în sistemul aprovizionării cu gaze naturale, transmite unghiul.com.

Guvernul precizează că în continuare se află în negocieri cu Federația Rusă și compania Gazprom pentru semnarea unui acord de livrare de gaze naturale pe termen lung. În condițiile scăderii presiunii din rețeaua națională de distribuție, achiziționarea din surse alternative permite menținerea livrării de gaze naturale către consumatori.

Aceasta este prima achiziție de gaz din surse alternative din istoria Republicii Moldova.

Într-un comunicat de presă, compania poloneză PGNiG Supply & Trading (PST) relatează că va livra acel milion de metri cubi de gaze naturale în Moldova marți, 26 octombrie, în cooperare cu ERU Group, principalul partener al PGNiG în Ucraina. Gazul va fi livrat printr-un punct de intrare la granița moldo-ucraineană.

Ministrul infrastructurii și dezvoltării regionale, Andrei Spînu, a declarat luni, într-o conferință de presă, că discuțiile la subiectul livrării gazelor de către Gazprom în Republica Moldova sînt dificile și, la această etapă, nu s-a ajuns la un rezultat favorabil pentru Moldova. Respectivele discuții vor continua cu șeful Gazprom, Alexei Miller, la 27 octombrie, la Sankt Petersburg.

Sursa: unghiul.com

Cuvinte cheie:

gaz , procurare , Moldova

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1580
Populația:
1605 locuitori

Dancu este un sat şi comună din raionul Hînceşti. Dancu este unicul sat din comuna cu acelaşi nume. Localitatea se află la distanța de 50 km de orașul Hîncești și la 90 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 1605 oameni. Satul Dancu a fost menționat documentar în anul 1580 cu denumirea Ușerești.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.