Arată noutățile începînd cu...

eye 695 Vizualizări

Directorul general al SA „Metalferos” Igor Cujba și-a dat demisia


Igor Cujba a demisionat din funcția de director general al S.A. „Metalferos". Într-un comunicat de presă publicat pe 13 octombrie, acesta a menționat că mandatul său a fost dificil, întrucît în momentul în care a preluat conducerea activității întreprinderii, aceasta se afla în blocaj. Potrivit acestuia, în prezent, „Metalferos" are un profit net de aproape 54 mln de lei. Igor Cujbă nu a precizat motivele demisiei sale.

„Am preluat managementul întreprinderii la sfîrșitul lunii decembrie 2019. A fost un mandat dificil, din cauză că întreprinderea s-a confruntat cu cîțiva factori absolut noi, care i-au influențat activitatea. În primul rînd, s-a modificat conjunctura pieței interne de profil, ca urmare a demonopolizării și liberalizării pieței de exporturi a deșeurilor de metale feroase și neferoase din R. Moldova. Pe piață au apărut noi agenți economici, a apărut concurența și a trebuit să schimbăm modalitățile de abordare a relațiilor comerciale cu toți partenerii", a menționat Cujbă, transmite newsmaker.md.

Oficialul a subliniat că, datorită bunei administrări, întreprinderea a depășit criza în care se afla, iar în prezent ar avea o activitate profitabilă.

„Cu toate că am preluat o întreprindere care se afla în blocaj de activitate timp de cinci luni, fără stocuri și achiziții curente, fără contracte încheiate, în prima jumătate a anului 2021 am reușit să înregistrăm o creștere a veniturilor cu 910%, raportîndu-ne la planul de afaceri. Actualmente S.A. "Metalferos" este în profit net de 53.939.290,00 lei, cu un stoc de 10.000 de tone de metale feroase aflate pe teritoriul întreprinderii. Am reușit să facem acest lucru împreună cu toți angajații S.A. "Metalferos"", a menționat Cujbă.

***

„Metalferos" este principalul colector și exportator de metale feroase și neferoase din Moldova. Pe 3 august 2020, Procuratura Generală a efectuat peste 30 de percheziții în dosarul despre escrocheriile la Întreprinderea de Stat „Metalferos". Ulterior, 16 persoane reținute au fost eliberate.

Potrivit Procuraturii, Vladimir Plahotniuc a condus din anul 2012 o grupare criminală care „influența activitatea economică a întreprinderii 'Metalferos'". În document se menționează că acestei grupări i se subordonau grupările mai mici – „Nord" și „Sud". În document sînt menționate cîteva zeci de persoane care au fost fondatori ai companiilor intermediare, o parte dintre care erau folosite pentru spălarea banilor, iar alta – pentru a vinde companiei „Metalferos" fierul uzat achiziționat de la colectorii de metale.

Potrivit procurorilor, prețul de achiziție al unei tone de metale era indicat 260 de dolari, dintre care 250 de dolari erau transferați pe conturile firmelor intermediare. Ulterior, acești bani erau încasați conform unor documente fictive: 150 de dolari din această sumă erau acordați colectorilor de metale, iar 100 de dolari – conducătorilor grupării criminale. Mai multe detalii citiți AICI.

Cuvinte cheie:

demisie , director

Localităţile Moldovei şi diasporei

Grozasca

Statut:
Sat
Prima atestare:
1910
Populația:
741 locuitori

Grozasca este un sat din cadrul comunei Floriţoaia Veche, raionul Ungheni. Localitatea se află la distanța de 10 km de orașul Ungheni și la 116 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 741 de oameni. Satul Grozasca a fost înființat în anul 1910.

Citeşte mai departe