Arată noutățile începînd cu...

eye 756 Vizualizări

Instanța a refuzat recursul lui Ochișor, recunoscînd astfel încălcările în construcția stației de epurare de lîngă Ivancea


Curtea de Apel din Chișinău a respins ca nefondat recursul primarului municipiului Ivancea din raionul Orhei, Boris Ochișor împotriva deciziei curții de primă instanță, care a recunoscut încălcarea de către autoritățile locale în construirea stației de epurare din apropierea localității Ivancea. Astfel, a fost recunoscut într-un final că stația de epurare nu a fost construită în conformitate cu proiectul, iar acum Boris Ochișor va răspunde pentru acest lucru.

Despre acest lucru a relatat consilierul local al comunei Ivancea din raionul Orhei, Victor Marahovschi, în următoarea sa adresare video către cetățeni, transmite Noi.md.

El a menționat că astăzi Curtea de Apel Chișinău a examinat problema controversată între primăria comunei Ivancea în persoana primarului Boris Ochișor și Inspectoratul pentru Protecția Mediului, în special, protocolul privind încălcarea administrativă contestat de către Ochișor, întocmit împotriva lui pe 15 octombrie 2020 de către inspectorii Inspectoratului pentru Protecția Mediului.

"În opinia mea, Curtea de Apel a luat astăzi singura decizie corectă: lui Boris Ochișor i-a fost refuzată examinarea recursului său. În consecință, a fost recunoscută ca fiind legală decizia primei instanțe de judecată, care a examinat protocolul privind încălcările primărie în construcția stație de epurare din apropierea localității Ivancea. Adică, astfel a fost recunoscut în cele din urmă că stația de tratare a apelor uzate nu a fost construită în conformitate cu proiectul, iar acum Boris Ochișor va fi tras la răspundere administrativă. Deocamdată, la răspundere administrativă pentru că vom continua să lucrăm în această direcție și cred că în curînd vom face ordine în primărie și vom impune toți acești reprezentanți ai Partidului Șor să respecte legea", a spus Victor Marahovschi.

Anterior, el a anunțat că judecata în prima instanță a recunoscut încălcările comise de către autoritățile locale în construirea stației de epurare din apropierea satului Ivancea, raionul Orhei. La 15 octombrie 2020, inspectorii Inspectoratului de Protecție a Mediului au întocmit pe numele lui Ochișor, un protocol privind încălcarea administrativă. După aceasta el a decis să conteste acest protocol în instanță, aducînd diferite argumente. La rîndul său, serviciul de mediu a adus alte dovezi.

Încă pe 21 august 2020, localnicii au întocmit o petiție în care și-au exprimat nemulțumirea față de faptul că stația de epurare a apei este construită în imediata apropiere de casele lor, precum și rîul Moța. În plus, această stație a fost construită cu încălcarea documentației proiectului, cu încălcarea proiectului, deoarece ea ar trebui să fie instalată mult mai departe.

Imediat după înregistrarea acestei petiții, pe 24 august, inspectorii de la Inspectoratul de Protecție a Mediului au mers la fața locului și a efectuat toate măsurătorile necesare și au confirmat faptul că construcția stației de epurare a fost începută pe un teren care nu era destinat pentru acest lucru, dar este un teren agricol, precum și au foat abateri de la proiect. Toate măsurătorile au fost făcute în prezența viceprimarului. Luînd în considerare acest lucru, instanța a decis că protocolul a fost întocmit legal, cu respectarea normelor și regulilor.

"Boris Ochișor nu a prezentat nici un document în sprijinul său, iar instanța a respins plîngerea sa și a păstrat acțiunea protocolului. El au primit o amendă de aproximativ 750 de lei. Dar principalul lucru este că, dacă instanța îl va declara pe Ochișor vinovat, atunci, respectiv, va recunoaște faptul construcției ilegale a stației de epurare într-un loc greșit. Adică cineva va trebui să răspundă pentru faptul că aproximativ 7 milioane de lei au fost îngropate într-un loc care nu este destinat pentru construirea stației de epurare", a spus consilierul local al comunei Ivancea din raionul Orhei.

El și-a exprimat speranța că dreptatea va triumfa, iar vinovații vor fi pedepsiți, și, de asemenea, a atras atenția asupra faptului că, după ce inspectorii de la Inspectoratul de Mediu au înregistrat încălcările în timpul construcția stației de epurare din apropierea satului Ivancea și ședina judecății de primă instanță a avut loc și a fost recunoscut vina autorităților locale, iar Procuratura Generală a inițiat un dosar penal împotriva construcției ilegale a stației de epurare, conducerea Ministerului Mediului oricum a semnat un acord cu Boris Ochișor privind alocarea ultimei tranșe de 8,5 milioane de lei pentru finalizarea lucrărilor de construcție a stației de epurare din satul Ivancea.

"Acest lucru nu este foarte clar. Sperăm că justiția va triumfa, iar făptașii vor fi pedepsiți", a declarat consilierul local al comunei Ivancea din raionul Orhei.

Cuvinte cheie:

judecata , Ivancea

Localităţile Moldovei şi diasporei

Mașcăuți

Statut:
Sat
Prima atestare:
1436
Populația:
4103 locuitori

Mașcăuți este un sat şi comună din raionul Criuleni. Localitatea se află pe malul drept al rîului Răut la distanța de 15 km de orașul Criuleni și la 58 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului Mașcăuți constituia 4 103 oameni. Satul Mașcăuți a fost atestat documentar în anul 1436.

Citeşte mai departe