02 septembrie 2021, 11:00 Realitatea moldovenească views 2419
Angajații ÎS „Calea Ferată din Moldova”: În scurt timp ar putea fi lansate trenuri moldovenești pe orice cursă” (VIDEO)
02 septembrie 2021, 11:00 Realitatea moldovenească views 2419

Angajații ÎS „Calea Ferată din Moldova”: În scurt timp ar putea fi lansate trenuri moldovenești pe orice cursă” (VIDEO)

Întreprinderea de stat „Calea Ferată din Moldova” (CFM) are un număr suficient de vagoane pentru a lansa rapid trenurile moldovenești nu numai pe cursa Chișinău-Odessa, ci și în orice altă direcție tradițională - către Moscova, Sankt Petersburg și alte direcții.

Și este extrem de important ca autoritățile și conducerea CFM să-și întoarcă în cele din urmă fața spre angajații CFM care sînt nevoiți să stea acasă de mult timp, fără muncă și salarii și nu au cu ce să-și hrănească familiile și copiii.

Comentînd situația actuală la CFM, angajații întreprinderii au spus portalului Noi.md despre perspectivele de dezvoltare a întreprinderii, precum și despre lansarea recentă, din 28 august 2021, a multașteptatului tren Chișinău-Odessa, care, din păcate, s-a dovedit a fi un tren al „Căilor Ferate din Ucraina” și nu al CFM.

Inspectorul halei de asamblare a trenurilor al CFM Petru Ciornenichi a reamintit că mulți oameni ai întreprinderii au rămas fără muncă și salarii, iar trenurile, care ar putea funcționa pînă în 2030, s-au oprit.

Potrivit acestuia, se difuzează informații incorecte despre faptul că CFM nu ar avea vagoane pentru funcționare.

„Avem 86 de vagoane pe care le putem lansa în orice direcție, nu numai la Odessa, ci și la București, Moscova, Sankt Petersburg, etc. Pentru aceasta este necesar doar ordinul șefului, pentru efectuarea unei verificări tehnice planificate. Mijloace sînt, muncitori sînt. Sîntem gata să începem lucrările și în timp de două săptămîni putem lansa curse în orice direcție. Avem vagoane. La Odessa ar putea fi trimisă garnitura noastră moldovenească, trenul moldovenesc și vagoanele moldovenești. Avem vagoane pentru asta. Dar, din păcate, cineva și-a urmărit propriile interese în lansarea trenului ucrainean. Trebuie să ne înțelegem să lansăm trenurile moldovenești. De ce să acceptăm trenurile lor?”, se întreabă Petru Ciornenichi.

La rîndul său, Mihail Bordian, un însoțitor de vagon cu 30 de ani de experiență de muncă la CFM, a reamintit că feroviarii stau acasă fără salariu, deoarece conducerea întreprinderii nici măcar nu se gîndește la ei.

„În locul trenurilor moldovenești în Odessa au fost lansate cele ucrainene. Cu ce vagoanele ucrainene sînt mai bune decît ale noastre? Vagoanele noastre sînt bune. Ele trebuie să treacă un control și atît. Putem lucra, dar conducerea CFM nu face nimic. Nu ne dau salariu. Din ce să trăim? Ce să facem? Sîntem în disperare și nu știm ce să facem”, a spus Mihail Bordian.

Alexei Cușleac, lăcătuș la depozitul de vagoane al CFM, a împărtășit aceeași durere și a remarcat că toți angajații „Căii Ferate din Moldova” suferă, deoarece nu primesc salarii, iar conducerea întreprinderii nu ascultă-i, nu ajută.

„Avem cu ce merge. Putem și trebuie să folosim vagoane moldovenești, deoarece cele ucrainene nu sînt mai bune, dar chiar mai rele. Sînt doar puțin vopsite. Situația este aceeași în interior. De ce circulă trenurile ucrainene și nu cele moldovenești. Aceasta este o adevărată batjocură. Conducerea întreprinderii spune că e pandemie, noi stăm acasă, iar trenurile ucrainene circulă. Avem șansa de a pierde și trenul N105 Chișinău-București, va fi eliminat din program și vom pierde trenul”, a spus Alexei Cușleac.

El a menționat că toți angajații CFM îndeamnă autoritățile țării și conducerea întreprinderii să-și întoarcă fața spre oameni și să ofere asistență atunci cînd au într-adevăr nevoie de ea, astfel încît feroviarii moldoveni să poată activa în mod normal și să-și întrețină familiile.

Sursa: noi.md

Cuvinte cheie:

calea ferata , tren

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1750
Populația:
1211 locuitori

Ghidirim este un sat şi comună din din Unitățile Administrativ-Teritoriale din Stînga Nistrului, Republica Moldova. Ghidirim este unicul sat din comuna cu acelaşi nume. Localitatea se află la distanța de 11 km de orașul Rîbnița și la 99 km de Chișinău. Populaţia satului Ghidirim alcătuia 1211 oameni în anul 2011. Satul Ghidirim a fost menționat documentar în anul 1750.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.