30 iunie 2021, 15:30 Realitatea moldovenească views 2874
ANSA atenţionează asupra regulilor care trebuie respectate pe caniculă la procurarea produselor alterabile
30 iunie 2021, 15:30 Realitatea moldovenească views 2874

ANSA atenţionează asupra regulilor care trebuie respectate pe caniculă la procurarea produselor alterabile

Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor (ANSA) atenţionează populaţia asupra mai multor reguli, care urmează a fi respectate în perioadă caniculară, pentru a evita toxinfecţii alimentare.

ANSA avertizează în special asupra procurării şi consumării produselor perisabile, cum ar fi carnea, mezelurile, peştele, lactatele, ouăle etc. Potrivit specialiştilor instituţiei, produsele uşor alterabile sînt cele mai periculoase alimente pe timp de vară, mai ales în zilele toride, care sub influența temperaturilor înalte pot crea un mediu extrem de favorabil pentru dezvoltarea microflorei.

Pentru a evita situațiile în care pot fi achiziționate produse neconforme, ce pot pune în pericol sănătatea și chiar viața, ANSA recomandă consumatorilor să fie atenți la cîteva aspecte: să achiziționeze produse alimentare din locuri autorizate în conformitate cu legislația din domeniu; în cazul constatării unor nereguli, să depună reclamațiile respective în conformitate cu legislația în vigoare către subdiviziunile teritoriale ANSA.

Produsele alimentare, în special cele perisabile, trebuie să fie plasate spre comercializare în condiții termice necesare. Totodată, toate produsele alimentare trebuie să fie asigurate cu un marcaj, ce ar aduce la cunoștința consumatorilor despre toate mențiunile prevăzute în legislație. Informația de pe etichetă trebuie să cuprindă: denumirea produsului, numele și adresa producătorului, lista ingredientelor, cantitatea netă sau volumul de produs, data durabilității minime sau data limită de consum, țara de origine, condițiile speciale de păstrare și/sau condițiile de utilizare, declarația nutrițională și instrucțiuni de utilizare, în cazul în care omiterea lor ar îngreuna utilizarea corectă a produsului alimentar.

Este necesară integritatea ambalajelor, care trebuie să asigure protecție pe timpul transportării, depozitării și al comercializării. Ambalajul trebuie să fie curat, nedeteriorat, să nu prezinte semne de bombaj; transportarea produselor alimentare în perioada respectivă trebuie să fie în cel mai scurt timp posibil; după procurare, produsele trebuie păstrate conform indicațiilor înscrise de producător pe ambalajul produsului.

Pentru cei ce intenționează să organizeze ceremonii, festivități şi banchete se aduce la cunoștință că organizarea și desfășurarea evenimentelor au dreptul de a o practica numai operatorii din businessul alimentar; produsele alimentare folosite la prepararea bucatelor necesită a fi achiziționate, în mod obligatoriu, de la agenți economici autorizați, să fie însoțite de certificatele necesare, conform legislației, pentru a facilita, în caz de necesitate, trasabilitatea acestor produse, se interzice recepția materiei prime, produselor alimentare din locuri neautorizate (inclusiv celor produse în condiții casnice).

De asemenea, ANSA recomandă să fie acordată o atenţie deosebită organizării ieșirilor familiale, meselor în aer liber. Pentru aceasta produsele alimentare trebuie să fie alese cu mare atenție, fiind excluse produsele gata și ușor perisabile, ce necesită regim termic special pentru păstrare. Totodată, se recomandă folosirea ambalajelor izotermice.

Agenţia Naţională pentru Siguranţa Alimentelor notează că toate reclamațiile pot fi înaintate prin: Linia verde ANSA 080080033; poșta electronică: info@ansa.gov.md; linia specializată anticorupţie ANSA 022-290-800 ori Viber 067675544 (8.00-16.00).

Sursa: www.moldpres.md

Cuvinte cheie:

caldura , produse , sfat

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1902
Populația:
1278 locuitori

Grigoreşti este un sat din cadrul comunei Alexăndreni, raionul Sîngerei. Localitatea este situată pe malul stîng al rîului Răut, la 43 km de oraşul Sîngerei şi la 151 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 1278 de oameni. Satul Grigorești a fost întemeiat în anul 1902.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.