Arată noutățile începînd cu...

eye 1232 Vizualizări

Academicienii bat alarma: Știința în R Moldova e într-o situație catastrofală


Membrii Academiei de Științe bat alarma asupra faptului că știința din țara noastră se află într-o stare catastrofală. Despre acest lucru s-a vorbit astăzi, 14 mai, în cadrul Sesiunii a VIII-a a Adunării Generale a AȘM, informează Realitatea.md.

Potrivit academicienilor, principalele provocări ale oamenilor de știință ține de modesta finanțare, lipsa de echipamente sau spații adecvate, dar și altele. Președintele AȘM, Ion Tighineanu, și-a exprimat doleanța de schimbare a atitudinii guvernanților față de cercetare și inovare. „Eu sunt optimist și rămân la ideea că într-un final, cei care ne guvernează vor înțelege importanța și rolul științei în țară și ne vor susține, inclusiv, în procesul de restituire a institutelor Academiei de Științe, cum ar fi și firesc, de fapt", a spus președintele AȘM.

Academicianul Teodor Furdui a apreciat situația în care se află știința, pe care a numit-o catastrofală. El a ridicat o serie de probleme stringente, cu care se confruntă actualmente știința și cercetarea, exprimând indignarea vizavi de indiferența guvernării, dar și a unor membri ai Academiei față de situația în care s-a pomenit știința, în rezultatul reformei care s-a soldat cu retragerea institutelor de cercetare de la Academia de Științe, fie din cauza indiferenței manifestată chiar din interiorul AȘM. Savantul a exprimat regretul și consideră o nedreptate și faptul că nu a fost susținut în demersul său de a menține școala științifică în domeniul fiziologiei și sănătății umane, pe care a creat-o, argumentând și o noua știință – sanocreatologia.

Prezentă la adunare, consiliera președintelui Republicii Moldova, Liliana Nicolăescu-Onofrei, a menționat că performanța țării noastre va depinde de reușitele în cercetare și inovare. „Cred că acestea țin nu numai de cadrul legal și de implementare, nu numai de finanțarea domeniului, ci și de foarte multă grijă, și nu doar pentru că suntem cu toții într-o situație socio-economică în care suntem, dar de principiu, de foarte multă grijă pentru corectitudinea cheltuirii banului public și, bineînțeles, cheltuirea acestui ban, nu doar în domeniul cercetării și inovării, dar peste tot, în baza performanțelor reale și a contribuției la ceea ce înseamnă rezolvarea întregului complex de provocări, de probleme cu care ne confruntăm noi ca societate", a subliniat Liliana Nicolăescu-Onofrei.

Cuvinte cheie:

Academia de Științe , AŞM , stiinta

Localităţile Moldovei şi diasporei

Săseni

Statut:
Sat
Prima atestare:
1437
Populația:
1758 locuitori

Săseni este un sat şi comună din raionul Călăraşi. Din componenţa comunei fac parte localităţile Bahu și Săseni. Localitatea se află la distanța de 38 km de orașul Călărași și la 72 km de Chișinău. La recensămîntul din anul 2004, populaţia satului constituia 1758 de oameni. Satul Săseni a fost menționat documentar în anul 1437.

Citeşte mai departe