Arată noutățile începînd cu...

eye 639 Vizualizări

Moldovenii nu se mai grăbesc să-și programeze din timp vacanța de vară


Nesiguranța provocată de pandemie a tăiat din pofta moldovenilor de a se odihni peste hotarele țării. Potrivit Biroului Național de Statistică, în 2020 numărul persoanelor care au călătorit prin intermediul agențiilor de turism a scăzut cu 76%, comparativ cu 2019.

Respectiv și programările timpurii, care puteau asigura reduceri de pînă la 50% pentru vacanța de vară, s-au redus drastic în acest an, a declarat managerul de turism Natalia Ternovețcaia, pentru IPN.

Dacă pînă în 2020, iarna era cel mai potrivit timp pentru a planifica vacanța de vară și a beneficia de reduceri, pandemia a schimbat semnificativ tendința. Or, mulți din cei care iarna trecută au făcut rezervări, nu au mai plecat la odihnă din cauza restricțiilor impuse atît de Republica Moldova, cît și de țările destinatare. Respectiv, în acest an, puțini au riscat să facă rezervări. „Programările timpurii, tradițional, au început din decembrie, atunci cînd sînt cele mai mari reduceri, de pînă la 50% din partea hotelierilor. Dar din cauza incertitudinii condițiilor de călătorie, pentru 2021 au fost mai puțini curajoși să facă rezervări. Adică doar 10% din turiști au riscat”, susține Natalia Ternovețcaia.

Situația s-a dezmorțit în luna ianuarie, deoarece a început procesul de vaccinare în lume și a apărut speranța că situația se va îmbunătăți pînă la vară. Mai mult, managerul de turism susține că multe țări au venit cu oferte atractive. „A fost un avantaj în privința prețurilor. De exemplu, pentru Maldive nu au fost niciodată așa prețuri mici, au propus reduceri de aproape 50%. Turcia, de asemenea, în ianuarie și februarie a avut promoții atractive, precum cazarea gratuită a copiilor.”

Primăvara, cînd mai multe țări au relaxat restricțiile, s-au diversificat și ofertele. „Pe moment, Turcia și Grecia au anunțat deschiderea hotarelor din 14 mai. Avem planificate deja destinații cu chartere directe din Chișinău. Bulgaria - autocar, Grecia - avion și autocar, Tunisia cu zbor din Chișinău, Montenegro, se planifică și Georgia. Țările exotice majoritatea sînt acum disponibile cu teste negative PCR sau certificate de vaccinare cu cel puțin două săptămîni distanță de la a doua doză sau certificat la anticorpi COVID-19”, a menționat Natalia Ternovețcaia.

Totuși, potrivit operatorilor de turism, există foarte multă incertitudine pentru că lucrurile se schimbă de la o zi la alta, în funcție de situația pandemică. Respectiv și prețurile sînt dinamice. „Prețurile se schimbă în fiecare zi. De exemplu, pentru Egipt cresc prețurile pentru că se preconizează deschiderea pentru piața din Rusia. Acolo unde crește cererea, crește și prețul.”

Astfel, costul unei vacanțe pentru 7 zile în Turcia sau Egipt pornește de la 200 euro pentru o persoană, iar în Bulgaria de la 70 euro, evident, în funcție de perioadă, hotel și tipul de alimentație. Dar sînt posibile creșteri ale prețurilor și din cauza reprogramărilor din anul trecut, în condițiile în care unele hotele deja nu au disponibilități. „Noi multe cazuri deja le-am rezolvat anul trecut, turiștii au fost la odihnă și au folosit avansurile care au fost achitate, unele urmează acum să le folosim, sînt soluții”, spune Natalia Ternovețcaia.

Or, în pofida condițiilor restrictive, au fost moldoveni care au riscat și au mers anul trecut în vacanță, după ce mai multe țări au deschis hotarele pentru turiști.

„Statistica noastră arată că destinațiile de top au fost Turcia, pentru că a scos obligativitatea testelor, Egiptul, mai puțin Romînia, Ucraina, Dubai. Iarna au fost deschise Romînia, Ucraina, Elveția. Bineînțeles că în țările europene au putut călători liber cetățenii moldoveni cu acte romînești, în special pe cale aeriană. Condiția de bază a fost testul PCR -negativ. Excepție au făcut Turcia, Zanzibar și Ucraina în anumite perioade.”, a punctat managerul de turism.

Datele sînt confirmate și de BNS, care arată că din cei 74,7 mii de moldoveni care au călătorit în 2020, cei mai mulți au ales Turcia (57,4% din total plecați în străinătate), Egipt (17,8%), Romînia (7,9%), Bulgaria (5,1%), Ucraina (3,9%), Emiratele Arabe Unite și Grecia (cîte 0,8%), Republica Cehă (0,7%). Iar încasările agențiilor și operatorilor de turism în anul 2020 au constituit 782,8 milioane lei, adică doar 31,2% față de anul 2019. Cel mai mult au suferit încasările din turismul emițător care au scăzut cu 68,6%, comparativ cu anul 2019.

Cuvinte cheie:

Pandemie , concediu , calatorie , turism

Localităţile Moldovei şi diasporei

Mănoileşti

Statut:
Sat
Prima atestare:
1644
Populația:
904 locuitori

Mănoileşti este un sat şi comună din raionul Ungheni. Din componenţa comunei fac parte localităţile Mănoileşti, Novaia Nicolaevca, Vulpești și Rezina. Satul Mănoilești este situat la o distanță de 9 km de orașul Ungheni și la 99 km de Chișinău. La recensămîntul din anul 2004, populaţia satului constituia 904 oameni. Satul Mănoilești a fost atestat documentar în anul 1644.

Citeşte mai departe