Arată noutățile începînd cu...

eye 691 Vizualizări

Consulatul R. Moldova de la Odesa şi terenul aferent rămîn în posesia statului


Consulatul ţării noastre la Odesa, Ucraina, şi terenul aferent vor rămîne în posesia statului. Curtea de Apel Chişinău a menţinut în vigoare decizia Guvernului Chicu privind încetarea schimbului clădirii Consulatului cu un alt imobil, estimat la doar 90 de mii de dolari.

Astfel, a fost respinsă ca neîntemeiată cererea de chemare în judecată înaintată împotriva executivului de Irina Rolemskaia, cea care trebuia să intre în posesia terenului pe care se află consulatul.

Curtea de Apel Chişinău a casat integral hotărîrea Judecătoriei Chișinău cu sediul în sectorul Rîșcani care la cererea Irinei Rolemskaia, a anulat hotărîrea Guvernului Chicu privind încetarea schimbului de imobile. Terenul şi clădirea Consulatului ţării noastre la Odesa a fost estimat anterior la un milion 170 de mii de dolari şi, în perioada Guvernului Filip, a intrat în posesia Irinei Rolemskaia, care a cerut în instanţă ca Republica Moldova să înceapă procedura de încheiere a contractului de schimb.

La sfîrşitul anului trecut, Procuratura Generală a anunţat despre intentarea unui dosar penal pentru abuz în serviciu în tentativa de a deposeda țara noastră de clădirea Consulatului din Odesa, fiind vizaţi factori de decizie care ar fi acționat în interesele unor persoane influente din Moldova. Acestea ar fi încercat să obțină, la preț derizoriu, clădirea consulatului și un teren aferent în schimbul unei alte clădiri din Odesa.

Potrivit Procuraturii, valoarea clădirii consulatului este de peste 450 de mii de dolari, iar dreptul de folosință asupra terenului a fost estimt la peste 1,3 milioane de dolari. Însă, factori de decizie de la Ministerul de Externe, în comun cu un grup de lucru, ar fi asumat ilegal rolul de evaluator si au stabilit arbitrar un preț de doar 520 de mii de dolari.

 

Cuvinte cheie:

Odesa , Curtea de Apel , consulat

Localităţile Moldovei şi diasporei

Comrat

Statut:
Municipiu
Prima atestare:
sec. XVIII
Populația:
23327 locuitori
Logo

Municipiul Comrat este capitala unităţii teritoriale autonome Găgăuzia din Republica Moldova. Amplasat în partea de sud a republicii, în valea rîului Ialpugul-Mare, municipiul Comrat este situat la o distanţă de 100 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia municipiului constituie 23327 locuitori. Data primei atestări documentare a oraşului Comrat este incertă. Localitatea a apărut la hotarul secolelor XVIII şi XIX, iar în 1819 autorităţile ruse colonizau  satul cu bulgari şi alte naţionalităţi venite de peste Dunăre.

Citeşte mai departe