Arată noutățile începînd cu...

eye 1030 Vizualizări

Se pregătește o nouă crimă de rezonanță în Moldova sau ea deja a avut loc?


Care este diferența dintre politica BNM și acțiunile Băncii Angliei, Băncii Centrale Europene și Sistemul Federal de Rezerve al SUA în perioada pandemiei?

Un astfel de articol a fost publicat pe site-ul "Междуречье. Territoria доверия"(proiectul de autor al lui Serghei Tkaci).

În articol, autorul reamintește că, cu cîteva zile în urmă, președintele PSRM, Igor Dodon, a exprimat ideea de a folosi fondurile Băncii Naționale a Moldovei pentru a ajuta cetățenii, sectorul ocrotirii sănătății și a sprijini agenții economici afectați de pandemie. Dodon a propus ca BNM să aloce în acest scop între 10 și 20 de miliarde de lei. Din anturajul Maiei Sandu (probabil la indicația partenerilor externi), au venit cu un răspuns la ideea liderului socialiștilor vicepreședintele PAS Natalia Gavrilița și consilierul prezidențial Veaceslav Negruța. Ambii l-au acuzat pe Igor Dodon că pregătește un nou furt al miliardului de euro din Banca Națională a Moldovei. Negruța afirmă: ”A mai fost o decizie a unei comisii prin 2014 și s-au luat din BNM 10 miliarde, după care încă 5 miliarde...Și același personaj era pe lângă cei cu propuneri și decizii. Acum toți procurorii sunt în căutări: și a miliardelor și a personajului și coordonatorului lui”.

”Este curios faptul că anume Negruță era ministru al Finanțelor în guvernul corupt al lui Vlad Filat, atunci cînd se pregătea "furtul secolului", iar apoi deputat PLDM, partid care l-a numit pe Iurie Leancă și i-a dat posibilitatea de a lua deciziile politice necesare pentru a fura bani din BNM. Iar în 2015, judecătoria sectorului Rîșcani l-a condamnat pe Negruță la trei ani de privațiune de libertate cu suspendare. Consilierul Maiei Sandu a fost acuzat de abuz în serviciu — în timpul deținerii funcției de ministru al Finanțelor, el a permis transferul a 400 de mii de euro către fostul deputat PLDM Pantelei Sandulachi.

Continuarea articolului citiți pe noi.md.

Cuvinte cheie:

BNM , valută

Localităţile Moldovei şi diasporei

Calinovca

Statut:
Sat
Prima atestare:
1920
Populația:
182 locuitori

Calinovca este un sat din cadrul comunei Crasnîi Vinogradari din Unitățile Administrativ-Teritoriale din Stînga Nistrului, Republica Moldova. Localitatea se află la distanța de 14 km de orașul Dubăsari și la 42 km de Chișinău. Conform datelor din anul 1998, populaţia satului constituia 182 de oameni. Satul Calinovca a fost întemeiat în anul 1920.

Citeşte mai departe