17 martie 2021, 15:15 Realitatea moldovenească views 4696
Propunerea lui Slusari este un atac raider
17 martie 2021, 15:15 Realitatea moldovenească views 4696

Propunerea lui Slusari este un atac raider". Declarație

Directorul executiv al Asociației Naționale a Piscicultorilor din Moldova, Gheorghe Gheorghiu, consideră proiectul de lege propus de deputatul Alexandr Slusari, care vizează industria piscicolă, drept un atac raider.

"Această inițiativă vizează privarea piscicultorilor moldoveni de proprietatea lor privată", a spus Gheorghiu. Potrivit acestuia, autorul proiectului de lege, Alexandr Slusari, refuză să discute acest subiect cu părțile interesate, deoarece nu are argumente. "Îi este frică pentru că a studiat legile și cred că și-a dat seama că greșește, îi este rușine să recunoască", a spus Gheorghiu.

 Totodată, potrivit directorului Asociației, inițiativa legislativă a fost elaborată într-o grabă foarte mare, după promisiunea făcută unuia dintre primari în ajunul alegerilor prezidențiale că primarilor li se va permite să priveze proprietarii de lacurile care aparțin gospodăriei piscicole.

 Întrebat ce se va întâmpla cu piscicultura în cazul votării proiectului de lege nr. 448, Directorul Asociației Naționale a Piscicultorilor a răspuns:

"Va dispărea! În cele 190 de lacuri care sunt deținute de ferme piscicole, plus circa 15 arendate de la Apele Moldovei, este crescut și produs oficial 80% - 90% din peștele pentru consum. În celelalte peste 4.000 de iazuri, repet - 4.000 care nu au fost privatizate și aparțin municipalităților, în majoritatea cazurilor domină un haos total (acesta este un subiect aparte de discuție). După aprobarea acestei legi, primăriile vor stabili astfel de prețuri, încît majoritatea fermelor piscicole vor trebui să funcționeze "la negru". De exemplu: Primăria dă în chirie terenul de sub lac cu o suprafață de 25 de hectare pentru 107 mii de lei. lei, plus taxa pentru suprafața apei de 3000, în total 110.000 lei pe an. În astfel de condiții, chiriașul va intra într-un minus imens". De asemenea, directorul Asociației Piscicultorilor a menționat că va începe importul în masă a peștelui din Ucraina sau din alte țări, ceea ce va duce în mod inevitabil la o creștere a prețului la pește pentru populație.

"În cazul votării acestei legi, pierderile vor fi foarte mari, deoarece pescuitul va funcționa ilegal sau va intra în faliment. O mulțime de oameni vor rămîne fără lucru. O altă opțiune: vom returna structurile hidraulice statului, iar statul va returna absolut toți banii pe care i-am cheltuit pentru privatizarea, întreținerea și repararea structurilor hidraulice (și nu numai). Cît va costa? Cred că mai mult de 500 de milioane de lei. Nu cred că statul va dori să plătească, dar va trebui dacă această lege va fi adoptată, deoarece statul a scos lacurile la privatizare și a fost garantul procesului de privatizare", a spus Gheorghe Gheorghiu.

El a îndemnat autorii să retragă acest proiect de lege, care poate duce la distrugerea pisciculturii în Moldova.

"Vreau să fac apel către toți oamenii care au privatizat terenuri. Astăzi vor lua lacurile noastre privatizate, mîine vor lua terenurile voastre privatizate", a adăugat Gheorghiu.

Menționăm că vinerea trecută, în cadrul ședinței Parlamentului Republicii Moldova, inițiativa legislativă nr.448, propusă de Alexandr Slusari, a fost retrimisă spre reexaminare de către Comisia parlamentară.

Sursa: noi.md

Cuvinte cheie:

lacuri , lege

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1633
Populația:
1380 locuitori

Vîşcăuţi este un sat şi comună din raionul Orhei. Vîşcăuţi este unicul sat din comuna cu acelaşi nume. Localitatea se află la distanța de 25 km de orașul Orhei și la 70 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 1380 de oameni. Satul Vîșcăuți a fost menționat documentar în anul 1633.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.