25 februarie 2021, 17:00 Realitatea moldovenească views 2957
Piscicultorii din Moldova îndeamnă deputații să nu permită distrugerea ramurii
25 februarie 2021, 17:00 Realitatea moldovenească views 2957

Piscicultorii din Moldova îndeamnă deputații să nu permită distrugerea ramurii

Directorul executiv al Asociației Naționale a Piscicultorilor din Moldova, Gheorghe Gheorghiu, s-a adresat deputaților din toate partidele parlamentare, cu îndemnul de a nu permite distrugerea gospodăriilor piscicole din țară. Iar acest lucru se poate întîmpla dacă vor fi adoptate mai multe legi inițiate de vicepreședintele Partidului Platforma DA, Alexandr Slusari. Mai mult decît atît, deputații sînt rugați să revizuiască o serie de alte legi, care vor ușura activitatea piscicultorilor și le vor legitima drepturile, scrie Noi.md.

În special, pe pagina sa de pe rețeaua socială, directorul Asociației Naționale a Piscicultorilor din Moldova a menționat că, în ciuda tuturor rugăminților piscicultorilor de a retrage proiectele de legi 448 și 528, deputatul Alexandr Slusari se mișcă rapid înainte. El vrea să-i transmită primarului de la Gura Bîcului iazul și, datorită acestui fapt, primăria va trăi preferențial - la fel ca toate celelalte circa 190 de primării, cărora Slusari vrea să le transmită în posesie terenurile de stat ale fondului apelor.

"Se creează impresia că toată nenorocirea primăriilor constă în faptul că aceste iazuri, pe care statul le-a privatizat în cadrul gospodăriilor piscicole, nu aparțin primăriilor, pentru că lor le aparțin doar aproximativ 3800 de lacuri, iar pînă la cifra rotundă de 4000 nu le ajung aproximativ 200 de lacuri", ironizează amar Gheorghe Gheorghiu.

El este nedumerit - cum Slusari, un om care a studiat la vremea sa dreptul, poate cere transmiterea gratuită a proprietății de stat în proprietatea primăriilor, mai ales că primăriile nu au deținut niciodată aceste terenuri ale fondului apelor - nici pînă în 1991, nici după.

"Despre acest lucru am vrut să vorbesc pe 17 februarie la ședința comisiei parlamentare de profil mediu și dezvoltare regională, dar nu mi s-a permis să vorbesc pînă la capăt, referindu-se la numărul mare de proiecte de legi aflate în proces de examinare. De ce am fost invitat atunci – nici pînă acum nu înțeleg. Se creează impresia că niciunul dintre membrii comisiei nu a citit scrisoarea noastră transmisă Parlamentului", scrie Gheorghiu.

El a fost șocat de modul în care a fost examinat acest proiect de lege, deoarece practic nimeni, cu excepția unui deputat, nu a intrat în esența sa. "De aceea, am decis să mă adresez către toate păturile sănătoase ale populației și ca să mă înțeleagă mai bine, voi încerca să explic cît mai simplu posibil în ce constă pericolul adoptării de către Parlament a acestor legi", își explică el decizia.

Potrivit lui, principala lipsă de perspectivă a acestor proiecte de lege constă în faptul că primăriile nu au deținut niciodată terenurile fondului apelor (circa 190 de iazuri).

"Cum poți transmite ceea ce nu ți-a aparținut niciodată, mai ales gratuit? Mi se pare că, dacă Slusari ar fi fost de acord să ne întîlnească, atunci această problemă ar fi fost demult rezolvată pozitiv și el și-ar fi retras proiectele de lege. Dar pe el nu-l interesează soarta noastră și statutul său de deputat (să recitească articolul 2.2 despre statutul deputatului). Eu deja nu mai vreau să mă întîlnesc cu el. Totuși, dacă vreunul dintre coautorii acestor proiecte de lege vrea să se întîlnească cu mine, voi fi de acord să mă întîlnesc", a subliniat directorul executiv al Asociației Naționale a Piscicultorilor din Moldova.

Dar pentru Alexandr Slusari el are, totuși, o întrebare: "Dacă parlamentul va aproba proiectele de lege (sincer, eu nu pot să cred că majoritatea în parlament vor vota pentru aceste legi, dar dacă vor vota, atunci țara noastră nu are nici un viitor), atunci ce pași veți întreprinde în continuare? Voi încerca să ghicesc: Legea nr. 529 "ÎN SCOPUL SUPLINIRII BUGETELOR PRIMĂRIILOR, A SE TRANSMITE TERENURILE FONDULUI FORESTIER DE LA STAT CĂTRE PRIMĂRII" (în același timp, să precizeze că această lege se aplică doar Primăriilor loiale lui Slusari). Legea nr. 530 "CU PRIVIRE LA TRANSMITEREA TUTUROR DRUMURILOR PRIMĂRIILOR CU SCOPUL STABILIRII IMPOZITELOR PENTRU TRANSPORTUL RUTIER". Lista noilor proiecte de lege poate fi foarte lungă, dar cea mai importantă lege va suna în felul următor: Legea nr. ultimul: "TRANSMITEREA TUTUROR TERENURILOR PRIVATIZATE DE LA POPULAȚIE CĂTRE PRIMĂRII", scrie Gheorghiu.

În calitate de exemplu, el aduce și cazuri concrete. Astfel, într-unul din lacurile cu suprafața de 127 ha ale gospodăriei piscicole S.A. "Ghdrin" din raionul Fălești, în urma secetei din 2020, au murit circa 7 tone de crap și 43 tone de crap argintiu. Prejudiciul a fost în valoare de circa 1 200 000 de lei, ceea ce constituie circa 9500 de lei pentru ha.

"Spuneți ce producători agricoli care cultivă culturi agricole au avut aceleași pierderi în urma secetei. Directorul gospodăriei nici pînă în prezent nu știe cum să iasă din datorii, iar după ce a citit de proiecte de lege ale lui Slusari se gîndește cum să împartă tuturor acționarilor acțiunile și să întrerupă producția de pește. Aceleași situații deplorabile sînt observate și în alte gospodării", se spune în scrisoarea deschisă.

Gheoghiu a reamintit, de asemenea, că nici una dintre întreprinderile piscicole nu a primit de la stat nici un bănuț. În același timp, agricultura a primit sub formă de subvenții și donații deja un miliard și o sută de milioane de lei, dintre care cel puțin 30 de milioane de euro trebuie să fie direcționate gospodăriilor piscicole, care reprezintă o ramură integrantă a agriculturii.

"Cu toate acestea, avem un "zero" absolut. Dacă dl Slusari protejează interesele agriculturii, el trebuie să protejeze și interesele noastre. De ce vrea, invers, să ne distrugă? De ce, de exemplu, TVA la pește este de 20%, iar la grîu și alte produse agricole este de 8%?", scrie directorul Asociației Naționale a pomicultorilor din Moldova.

Potrivit lui, există un domeniu foarte mare de activitate pentru acei deputați care doresc cu adevărat să ajute piscicultorii.

"Sper să-l văd printre ei și pe Alexandr Slusari. Una dintre direcții este să se clarifice cu dezordinea totală din cele 3800 de lacuri ale primăriilor pe care le dau în arendă. Acolo puteți găsi tot ce vreți: contracte completate incorect, utilizarea incorectă a lacurilor, mită pentru încheierea contractelor, eschivarea de la achitarea impozitelor și multe altele, la care Alexandr Slusari ca un adevărat luptător pentru adevăr pur și simplu este obligat să atragă o atenție deosebită. Nu va face acest lucru din cel mai simplu motiv: nu are rost să se certe cu primarii și să piardă din electorat", a constatat Gheorghe Gheorghiu.

El este convins că acțiunile lui Slusari, orientate spre distrugerea ramurii piscicole din Moldova, duc doar la consolidarea piscicultorilor noștri.

"La adunarea generală a Asociației au fost ridicate foarte multe probleme cu privire la revizuirea mai multor legi, care ne vor facilita munca și ne vor legitima drepturile. De asemenea, a fost ridicată problema acordării de subvenții și multe altele, precum și dorința de a deschide diverse întreprinderi asociative, ceea ce va oferi în timp posibilitatea de a intra și pe piețele europene. De exemplu: în perioada sovietică, piscicultorii moldoveni exportau la Moscova și alte orașe sute de tone de pește în vagoane speciale", a subliniat directorul executiv al Asociației Naționale a Piscicultorilor din Moldova.

Potrivit lui, Asociația va fi bucuroasă dacă la ea vor adera noi membri, precum și va fi recunoscătoare celor care vor dori să acorde sprijin legislativ sau să ofere alte informații utile, consultanță.

Sursa: noi.md

Cuvinte cheie:

pesti , parlament , lacuri

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1861
Populația:
371 locuitori

Leordoaia este un sat din cadrul comunei Hîrjauca, raionul Călăraşi. Satul Leordoaia se află la distanţa de 26 km de orașul Călăraşi și la 73 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 371 de oameni. Localitatea este menționată documentar în anul 1861.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.