19 februarie 2021, 14:00 Realitatea moldovenească views 3064
Opinie: Moldova ar trebui să restabilească controlul centralizat asupra sanatoriilor din Ucraina (DOC)
19 februarie 2021, 14:00 Realitatea moldovenească views 3064

Opinie: Moldova ar trebui să restabilească controlul centralizat asupra sanatoriilor din Ucraina (DOC)

În perioada sovietică, Moldova a cheltuit sume enorme de bani pentru construcția diferitelor sanatorii, baze de odihnă, tabere de pionieri și alte obiecte pe coasta Mării Negre din Ucraina. Pentru a le gestiona eficient acum este necesar să se restabilească controlul centralizat asupra acestor active la cel mai înalt nivel, scrie Noi.md.

Această opinie a fost exprimată pentru portalul Noi.md de fostul director al Întreprinderii de Stat „Medisan” Alexandru Bunescu, subliniind că RSS Moldovenească a investit resurse colosale pentru a crea și extinde rețeaua de sanatorii de pe coasta Mării Negre, a construit și dezvoltat astfel de facilități, inclusiv, în locuri în care ar putea fi găsite sau au fost găsite depozite de ape minerale, folosite ulterior pentru tratamentul cetățenilor.

 „Au fost atrași bani, capacități enorme. Pentru construcția sanatoriilor și pensiunilor, taberelor de pionieri, bazelor de odihnă, cantinelor, căminelor, grădinițelor, complexe rezidențiale pentru personal pe teritoriul Ucrainei au fost efectuate lucrări care necesită un volum mare de muncă. Numai într-un singur document al erei sovietice care a intrat în vizorul nostru puteți vedea lista unor de astfel de obiecte care urmau să fie construite în Ucraina, printre care aproximativ 100 de clădiri ridicate pe coasta Mării Negre în epoca sovietică. A fost o construcție colosală pentru îmbunătățirea sănătății poporului nostru. Mai mult, bazîndu-ne doar pe acest document, în care chiar și clădirea Consiliului local al orașului Sergheevka a fost construită cu banii Moldovei, putem concluziona că întregul oraș Sergheevka a fost construit pe banii Moldovei. Cel mai probabil această listă nu este completă”, a spus Alexandru Bunescu.

 Potrivit lui, din acest document se poate înțelege că informațiile pe care le vedem acum în presă cu privire la soarta unuia sau altui sanatoriu moldovenesc din Ucraina, sînt doar cazuri izolate care au intrat în vizorul presei și deputaților și au început să fie puse în discuție.

 „Dar dacă privim în lista din documentul perioadei sovietice pe care l-am menționat, putem să ne convingem că există cîteva zeci de astfel de obiecte. Și mulți cetățeni ai țării noastre își pot aminti cu nostalgie cine și la ce baze s-a odihnit. Pentru construcția lor au fost atrase resurse financiare, resurse materiale colosale, organizațiile de construcții, toate din Republica Moldova. Pentru construcția instituțiilor balneo-sanatoriale din Ucraina totul a fost adus din Moldova, inclusiv cărămizi, beton, coteleț, echipamente. Muncitori, constructori, primele asistente medicale, medici, personal de deservire pentru cantine - toți au fost aduși din Moldova și mulți dintre cei care au venit, au rămas apoi să locuiască și să muncească în Ucraina. De exemplu, în Sergheevka există o mulțime de astfel de cetățeni”, a menționat expertul.

Potrivit lui, analiza hotărîrii Comitetului Central al Partidului Comunist din Moldova și a Consiliului de Miniștri al RSSM ne permite să înțelegem amploarea construcțiilor din acei ani.

„Toate lucrările se făceau centralizat. Din păcate, obiectele, care ajung acum în vizorul presei și al deputaților, sînt doar o mică parte din ceea ce a fost construit de Moldova pe teritoriu Ucrainei pentru recreerea și tratamentul cetățenilor noștri. În epoca sovietică, sistemul a fost construit centralizat la cel mai înalt nivel. Mai devreme totul era centralizat, subordonat unui centru general, și acesta era Aparatul Guvernului, ulterior totul se repartiza între ministere. Cu toate acestea, după prăbușirea Uniunii Sovietice, acest control centralizat a dispărut, iar ministerele și departamentele pur și simplu nu s-au preocupat de această proprietate. Aceasta și este principala problemă a proprietății moldovenești în Ucraina. Problema este că acum nu există un control centralizat la cel mai înalt nivel”, a spus Alexandru Bunescu.

El a atenționat asupra faptului că în prezent Ucraina nu este o regiune simplă, pe lîngă aceasta, pericol pentru proprietatea moldovenească prezintă diferența dintre legi și dorința unor persoane juridice și fizice de a profita de prada ușoară sub forma activelor moldovenești, care, ca exemplu, sînt închiriate acum pe termen lung, fiind dificil de prezis soarta lor pe viitor.

„De menționat că în ultimii 30 de ani, datorită neglijenței funcționarilor și intereselor persoanelor fizice, proprietatea de stat a Moldovei a fost devastată. De aceea ar fi corect să se restabilească vechiul sistem sovietic, astfel încît toate proprietățile Moldovei din Ucraina să fie gestionate centralizat la cel mai înalt nivel”, a conchis expertul.

Sursa: noi.md

Cuvinte cheie:

sanatorii , Ucraina , Moldova

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1603
Populația:
950 locuitori

Păscăuţi este un sat din cadrul oraşului Costeşti, raionul Rîşcani. Localitatea se află la distanța de 41 km de orașul Rîșcani și la 202 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 950 de locuitori. Satul Pășcăuți a fost menționat documentar în anul 1603.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.