19 februarie 2021, 09:30 Realitatea moldovenească views 4364
Soarta lucrătorilor medicali care vor refuza vaccinul împotriva COVID-19
Foto: noi.md
19 februarie 2021, 09:30 Realitatea moldovenească views 4364

Soarta lucrătorilor medicali care vor refuza vaccinul împotriva COVID-19

În această lună, în Republica Moldova, ar putea începe vaccinarea anti-COVID-19, iar primii care vor fi imunizați vor fi lucrătorii din instituțiile medico-sanitare, personalul din cadrul secțiilor de reanimare și terapie intensivă, secții spitalicești cu specific de COVID-19, transmite Noi.md.

Lucrătorii medicali care, totuși, vor refuza să fie imunizați vor putea activa în continuare, fără a fi penalizați sau trimiși în șomaj tehnic, ne asigură reprezentanții ministerului Sănătății. Intervievată de Noi.md, șefa direcție politici în domeniul sănătății publice din cadrul ministerului Sănătății, Daniela Demișcan, a declarat că niciun lucrător medical nu va fi obligat să se vaccineze, însă speră că refuzuri nu se vor înregistra.

„Noi tare sperăm că nu vom avea astfel de cazuri, pentru că lucrătorul medical este cel mai bine informat. Avem în spate o facultate de medicină generală, unde învățăm ce este un vaccin și cum funcționează. Nu cred că un lucrător medical cu nouă sau zece ani de medicină poate să refuze un vaccin. Pentru noi este prioritar ca lucrătorul medical să fie vaccinat și să devină ambasadorul pro vaccinării, pentru că el, în primul rînd, se va salva pe el și va putea în continuare să acorde ajutor medical pacientului. Nimeni nu va fi sancționat, vaccinarea este gratuită și nu este obligatorie", a declarat Daniela Demișcan.

Republica Moldova va recepționa prin intermediul COVAX cu titlul gratuit doze de vaccin pentru 20% din numărul total de populație. Totodată alte 30% de doze de vaccin urmează să fie obținute la un preț preferențial.

Potrivit ministerului Sănătății, țara noastră este în așteptarea celor 200 mii doze de vaccin promise de România, iar în instituțiile medico-sanitare din țară există condiții necesare pentru păstrarea vaccinului.

Reamintim că, conform unui sondaj realizat anterior de Noi.md, majoritatea cetățenilor sînt de părere că vaccinarea trebuie să fie realizată doar la dorință.

Sursa: noi.md

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Oraș
Prima atestare:
1605
Populația:
15462 locuitori

Vulcăneşti este un oraş din Republica Moldova, în componenţa Unităţii Teritoriale Autonome Găgăuzia. Amplasat în partea de sud a republicii, oraşul Vulcăneşti este situat la o distanţă de 200 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia oraşului constituie 15462 locuitori. Prima atestare documentară a localităţii datează din anul 1605.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.