18 februarie 2021, 11:40 Realitatea moldovenească views 3602
Maia Sandu i-a retras lui Vlad Plahotniuc distincția „Ordinul Republicii” (DOC)
18 februarie 2021, 11:40 Realitatea moldovenească views 3602

Maia Sandu i-a retras lui Vlad Plahotniuc distincția „Ordinul Republicii” (DOC)

Fostul președinte al Partidului Democrat Vladimir Plahotniuc a fost privat de distincția „Ordinul Republicii". Șefa statului a anunțat pe 18 februarie că a semnat documentul prin care aceasta i-a fost retrasă.

„Astăzi i-am retras lui Vlad Plahotniuc distincția „Ordinul Republicii". O persoană care a furat țara, a atacat și slăbit instituțiile statului și a construit un regim autoritar nu se poate bucura de distincții de stat. Această distincție a fost acordată cu încălcarea procedurii și a normelor legale, și anume a Regulamentului despre modul de propunere pentru decorarea cu distincţii de stat ale Republicii Moldova şi de înmânare a lor", a scris președinta țării pe pagina sa de Facebook.

Maia Sandu a argumentat că propunerea pentru decorarea lui Vlad Plahotniuc a venit din partea Organizației municipale a Partidului Democrat, ceea ce reprezintă o încălcare a normelor legale, întrucât legea nu prevede partidele politice printre subiecții care pot face propuneri cu privire la decorarea cu distincții de stat.

Vladimir Plahotniuc a fost decorat cu „Ordinul Republicii" în 2014 de către președintele Nicolae Timofti, „pentru contribuţii decisive la desăvârşirea obiectivului major de politică externă al Republicii Moldova – asocierea politică şi integrarea economică cu Uniunea Europeană".

„Ordinul Republicii" este distincția de stat supremă a Republicii Moldova care se conferă pentru „merite excepționale în toate domeniile de activitate întru binele Patriei și al omenirii". A fost instituit la 30 iulie 1992 prin Legea nr. 1123 cu privire la distincțiile de stat ale Republicii Moldova; primii cavaleri ai ordinului au fost decorați în același an.

Conform legii, Ordinul Republicii se conferă cetățenilor Republicii Moldova, cât și cetățenilor străini și apatrizilor, de asemenea întreprinderilor, instituțiilor, organizațiilor, colectivelor de creație și unităților militare din țară sau din străinătate. Poate fi decernat și post-mortem.

Sursa: newsmaker.md

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1606
Populația:
1902 locuitori

Popeştii de Jos este un sat şi comună din raionul Drochia. Popeştii de Jos este unicul sat din comuna cu acelaşi nume, la distanța de 28 km de orașul Drochia și la 169 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 1902 oameni. Satul Popeştii de Jos a fost menționat documentar în anul 1606.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.