21 octombrie 2020, 16:00 Realitatea moldovenească views 1910
«Pe viață pentru corupție». Ei la sigur candidează în prezidențiale? Partea 1
21 octombrie 2020, 16:00 Realitatea moldovenească views 1910

«Pe viață pentru corupție». Ei la sigur candidează în prezidențiale? Partea 1

Alegerile – timpul în care peste capetele alegătorilor se revarsă din belșug tot felul de promisiuni , majoritatea cărora după 1 noiembrie oricum vor fi uitate. Și chiar dacă au trecut timpurile în care electoratul vota pentru cel care promite mai mult și mai bine, e totuși o tradiție...

Nici actualii candidați la președinție nu se scumpesc la felurite promisiuni. Ni se promit fabrici de conserve în fiecare raion, ipotecă cu 0% anuale, reducerea tarifelor, "sate europene", integrare europeană "definitivă", precum și conexiunea la infrastructura românească (comunicații, internet, transport feroviar și auto).

De aici apare o întrebare logică: pretendenții la fotoliul de președinte cunosc, la general vorbind, atribuțiile unui șef de stat? Că doar în RM funcția de președinte are destule restricții, și președintele poate influența real politica țării doar dacă există o majoritate parlamentară loială lui. De altfel, analistul politic Corneliu Ciurea crede că nu-i nimic rău în faptul că pretendenții la postul de președinte își extind "agenda" și includ în ea aspecte care țin de competența parlamentului sau guvernului.

"Cred că în sistemul nostru politic președintele este cea mai puternică figură dacă dispune de o majoritate parlamentară. Și în actualele alegeri mulți candidați ne demonstrează o agendă-maxim, deoarece contează pe aceea că vor avea posibilitatea să influențeze parlamentul și guvernul. Dar partea proastă a acestei abordări este faptul că ei nu ne arată ce vor face în caz că nu vor avea o majoritate parlamentară ", - menționează expertul.

Continuarea articolului citiți pe noi.md.

Sursa: noi.md

Cuvinte cheie:

coruptie , alegeri

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1420
Populația:
2836 locuitori

Selişte este un sat şi comună din raionul Nisporeni. Din componenţa comunei fac parte localităţile: Selişte și Păruceni. Localitatea se află la distanța de 15 km de orașul Nisporeni și la 78 km de Chișinău. La recensămîntul din anul 2004, populaţia satului constituia 2836 de oameni. Satul Seliște a fost menționat documentar în anul 1420.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.