07 martie 2020, 11:00 Realitatea moldovenească views 3835
12 locomotive urmează să ajungă în țară pînă la finele lui iulie
07 martie 2020, 11:00 Realitatea moldovenească views 3835

12 locomotive urmează să ajungă în țară pînă la finele lui iulie

Cel târziu până la sfârșitul lunii iulie, în țară vor fi livrate 12 locomotive contractate prin intermediul proiectului finanțat de consorțiul BERD – BEI.

Într-un răspuns al Căii Ferate a Moldovei pentru IPN, se precizează că locomotivele sunt diesel TE33AC, cu motor GEVOI 2. Comparativ cu generația anterioară de locomotive diesel TEIO, locomotivele noi au un nivel mai redus de emisii nocive, cu circa 30%, și un consum cu 15% mai jos. Locomotivele sunt controlate de un sistem cu microprocesor și sistem de diagnostic la bord.

Licitația pentru procurarea locomotivelor a fost finalizată la 30 septembrie 2018, fiind selectată compania GE Parts LLC. Contractul a fost semnat pe 6 noiembrie 2018.

Procurarea locomotivelor este prevăzută în acordul de împrumut cu BERD (din anul 2014), denumit convențional „Restructurarea Căilor Ferate Moldovenești", în valoare de 52,5 milioane de euro. Ulterior, proiectul a fost cofinanțat de către Banca Europeană de Investiții (BEI), care a oferit 50 de milioane de euro. Mai târziu, au fost încheiate și două acorduri de grant, de cinci milioane de euro, pentru co-finanțarea achiziționării locomotivelor prin Facilitatea de Investiții pentru Vecinătate (NIF) și acordul de grant în valoare de 250 de mii de euro pentru punerea în aplicare a sistemului informațional de management al energiei (EMIS) din Fondul Special al Acționarilor BERD. Astfel, bugetul total al proiectului finanțat de BERD, BEI și UE este de 106,75 milioane de euro.

Pe lângă procurarea locomotivelor, proiectul prevede reabilitarea infrastructurii feroviare a sectorului Bender-Basarabeasca-Etulia-Giurgiulești cu lungimea de 233 km. CFM se obligă să înlocuiască șinele existente cu tronsoane de cale fără sudură marca R65, să repare capital și parțial peste 200 de km de linii, să repare capitală 39 de pasaje la nivel, precum și să înlocuiască toate generatoarele diesel de la stații cu altele noi etc.

Potrivit CFM, realizarea lucrărilor de reabilitare la linia de cale ferată Bender-Basarabeasca-Etulia-Giurgiulești și achiziționarea unor locomotive noi va permite majorarea capacității de circulație a liniei de 1,6 ori și majorarea vitezei medii de secție a trenurilor de marfă până la 60 km pe oră. În prezent această viteză este de 35 km pe oră.

Citește mai mult: https://www.ipn.md/ro/12-locomotive-urmeaza-sa-ajunga-in-tara-pana-la-7966_1071989.html#ixzz6FzGC6141
Follow us: @IPN_News_Agency on Twitter | ipn.md on Facebook

Sursa: www.ipn.md

Cuvinte cheie:

calea ferata , BERD

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1524
Populația:
5039 locuitori

Ruseştii Noi este un sat şi comună din raionul Ialoveni. Din componenţa comunei fac parte localităţile Ruseştii Noi și Ruseştii Vechi. Localitatea se află la distanța de 15 km de orașul Ialoveni și la 27 km de Chișinău. La recensămîntul din anul 2004, populaţia satului constituia 5039 de oameni. Satul Ruseştii Noi a fost menționat documentar în anul 1524.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.