05 iulie 2019, 15:20 Realitatea moldovenească views 3456
În Moldova se va introduce un audit extern obligatoriu al întreprinderilor de stat și municipale
05 iulie 2019, 15:20 Realitatea moldovenească views 3456

În Moldova se va introduce un audit extern obligatoriu al întreprinderilor de stat și municipale

Inițiativa legislativă relevantă privind amendamentele și completările la Legea cu privire la întreprinderile de stat și municipale a fost examinată de Comisia parlamentară pentru economie, buget și finanțe.

Documentul prevede o serie de amendamente care vor elimina unele dintre lacunele din legislație referitoare la transparență, acces la informații, achiziții și prevenirea conflictelor de interese în întreprinderile de stat și municipale.

Potrivit proiectului de lege, întreprinderea de stat / municipală va fi obligată să publice pe site-ul său și pe site-ul fondatorului statutul, regulamentele interne, raportul anual, inclusiv rapoartele anuale ale auditorilor externi. Raportul anual trebuie să fie înregistrat în termen de 2 luni de la sfârșitul fiecărui an de raportare. Acest raport trebuie să conțină informații privind numărul de angajați, locurile de muncă create și salariul mediu lunar al întreprinderii. În mod separat, trebuie indicat salariul conducerii (director, adjuncţi, membri ai consiliului administrativ).

Proiectul de lege prevede că situațiile financiare anuale ale întreprinderilor de stat și municipale trebuie să facă obiectul unui audit extern obligatoriu, raportul auditorului fiind publicat pe site-ul întreprinderii și trimis la Agenția Proprietății de Stat.

Un alt amendament se referă la procedurile de achiziții publice. Autorii inițiativei propun ca întreprinderile de stat / municipale să achiziționeze bunuri, lucrări și servicii pentru necesitățile de producție și să furnizeze baza materială și tehnică prin intermediul sistemelor de achiziții publice, în cazul în care valoarea tranzacției / contractului depășește 10 mii lei. Achizițiile bazate pe procedurile interne ale întreprinderilor de stat vor putea fi efectuate în cadrul unor contracte în valoare de mai puțin de 10 mii lei.

Potrivit legii, tranzacțiile cu conflict de interese sunt considerate ca fiind tranzacții a căror valoare depășește 1% din valoarea activelor nete ale societății conform ultimelor situații financiare sau depășește 400 mii lei. Noua ediție propune reducerea acestui prag la 10 mii lei.

Proiectul de lege prevede, de asemenea, un acces sporit la informații privind activitățile întreprinderii de către reprezentanții societății civile și ai mass-media. Până acum, referindu-se la secrete comerciale, administrația întreprinderilor de stat nu furniza informațiile solicitate. Autorii proiectului de lege subliniază că asigurarea transparenței întreprinderilor de stat și municipale este una din problemele incluse în agenda de reformă care este necesară pentru obținerea asistenței macrofinanciare a Moldovei în valoare de 100 de milioane de euro.

Sursa: infomarket.md

Cuvinte cheie:

audit , întreprindere

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1909
Populația:
230 locuitori

Humuleşti este un sat din cadrul comunei Bubuieci, municipiul Chișinău. Localitatea se află la distanța de 28 km de municipiul Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia constituia 230 de oameni. Satul Humuleşti a fost înființat în anul 1909.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.