06 decembrie 2018, 16:00 Realitatea moldovenească views 9528
Moldova va avea un nou cod al transportului feroviar
06 decembrie 2018, 16:00 Realitatea moldovenească views 9528

Moldova va avea un nou cod al transportului feroviar

Noul Cod al transportului feroviar a fost dezbătut, astăzi, în comisiile parlamentare.

Scopul proiectului este să înlăture monopolul deținut de Întreprinderea de Stat "Calea Ferată din Moldova" pe piața serviciilor feroviare. Infrastructura feroviară va aparține în continuare statului, iar serviciile de tracțiune, transport de pasageri și marfă vor putea fi prestate de operatori privați.

Potrivit noilor prevederi, operatorii de transport feroviar vor avea dreptul de acces la infrastructura feroviară în baza unei plăți pentru utilizarea infrastructurii. Plata, care va acoperi cheltuielile de gestionare a infrastructurii, urmează a fi stabilită în baza unei metodologii de calcul, aprobată de Guvern. De asemenea, operatorii de transport feroviar vor putea presta serviciile de transport la un preț pe care îl vor stabili de sine stătător.

Autorii proiectului propun stabilirea taxei de acces la infrastructura feroviară la un nivel minim posibil și finanțarea parțială de către Guvern a costurilor de gestionare a infrastructurii. Acest lucru va contribui la dezvoltarea transportului feroviar și reorientarea fluxurilor de marfă și călători de pe calea rutieră către transportul feroviar, care oferă un nivel mai înalt de siguranță pasagerilor și are un impact mai redus asupra mediului.

Noul Cod mai stabilește reguli stricte privind acordarea serviciilor de transport pasageri, modul de deservire, mecanismul de compensare, alte aspecte legate de protecția drepturilor consumatorilor. De asemenea, întreprinderile care vor presta servicii de transport feroviar vor trebui să dețină un act permisiv – certificatul de siguranță, iar gestionarul infrastructurii – autorizație de siguranță. Actele respective vor fi eliberate de Autoritatea Feroviară, în baza evaluării sistemului de management al siguranței.

Conform informațiilor prezentate de Ministerul Economiei și Infrastructurii, Întreprinderea de Stat "Calea Ferată din Moldova" a acumulat datorii de circa 500 mln de lei. Totodată, menținerea unor servicii și active care nu participă la realizarea activității de transport feroviar generează pierderi anuale de circa 100-200 mln de lei.

Proiectul urmează a fi votat de plenul Parlamentului. Conform prevederilor Constituției, mandatul Parlamentului se prelungește pînă la întrunirea legală a noii componențe. În această perioadă, Parlamentul poate adopta legi ordinare, hotărîri etc., poate organiza audieri, consultări și efectua control parlamentar.

Sursa: noi.md

Cuvinte cheie:

cod , transport , calea ferata

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1794
Populația:
2816 locuitori

Cania este un sat şi comună din raionul Cantemir. Din componenţa comunei fac parte localităţile Iepureni și Cania. Localitatea se află la distanța de 2 km de orașul Cantemir și la 118 km de Chișinău. La recensămîntul din anul 2004, populaţia satului constituia 2816 oameni. Satul Cania a fost menționat documentar în anul 1794.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.