04 mai 2018, 14:35 Realitatea moldovenească views 11731
Organizațiile obștești ar putea fi înregistrate în termen de 15 zile
04 mai 2018, 14:35 Realitatea moldovenească views 11731

Organizațiile obștești ar putea fi înregistrate în termen de 15 zile

Termenul de înregistrare a organizațiilor necomerciale ar putea fi redus de la 30 la 15 zile. Parlamentul a aprobat proiectul de lege cu privire la organizațiile necomerciale, în prima lectură.

Potrivit proiectului, organizaţia necomercială este înregistrată de către Agenţia Servicii Publice și dobîndește personalitate juridică din momentul înregistrării. Pentru înregistrarea organizaţiei necomerciale, a modificărilor şi completărilor la statutul acesteia, nu se percepe taxă. Organul înregistrării de stat, în termen de 15 zile de la primirea documentelor, adoptă decizia de înregistrare sau de refuz în înregistrarea organizaţiei necomerciale.

Totodată, noile reglementări stabilesc principiile de constituire şi încetare a organizaţiilor necomerciale, de desfăşurare a activităţii, precum şi procedura de obţinere a statutului de utilitate publică. În același timp, sînt eliminate restricțiile teritoriale de activitate și cele pentru anumite categorii de persoane de a constitui și participa în calitate de fondatori, membri sau conducători în cadrul organizațiilor necomerciale.

Speakerul Andrian Candu a menționat că noua lege va reglementa cadrul juridic al organizațiilor necomerciale prin simplificarea procedurilor în activitatea acestora și racordarea la cele mai bune practici internaționale privind libertatea de asociere. Potrivit președintelui Parlamentului, pentru prima dată, în legislația națională apar noțiuni precum înființarea organizațiilor necomerciale de către partidele politice și forma de organizare juridică a organizațiilor necomerciale.

Proiectul urmează a fi votat în lectură finală.

Sursa: realitatea.md

Cuvinte cheie:

organizatie , înregistrare

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1859
Populația:
524 locuitori

Niorcani este un sat din cadrul comunei Tătărăuca Veche, raionul Soroca. Localitatea se află la distanța de 32 km de orașul Soroca și la 187 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 524 de oameni. Satul Niorcani a fost menționat documentar în anul 1859.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.