11 ianuarie 2018, 10:15 Realitatea moldovenească views 9394
Moldovenii au adus un omagiu Voievodului Ștefan cel Mare (FOTO)
11 ianuarie 2018, 10:15 Realitatea moldovenească views 9394

Moldovenii au adus un omagiu Voievodului Ștefan cel Mare (FOTO)

Ieri, 10 ianuarie, s-au împlinit 543 de ani de la Bătălia de la Vaslui (10.01.1475), în care oastea Moldovei condusă de Ştefan cel Mare a repurtat o strălucită victorie asupra armatei otomane.

Cu acest prilej, membrii Mişcării de Tineret "Urmaşii lui Ştefan" şi cei ai Federației de Luptă Națională „Voievod” au mers la statuia lui Ştefan cel Mare de la Vaslui pentru a-i aduce un omagiu Voievodului.

Tinerii au făcut şi cîteva fotografii pe care le-au distribuit pe reţelele de socializare.

Amintim că acum 543 de ani, Ştefan cel Mare a ales drept cîmp de bătălie lunca rîului Bîrlad, la sud de Vaslui. Moldovenii, ocupînd poziţii dominante pe dealurile împădurite, ce flancau Valea, aveau avantaje.

Focul artileriei moldovene, iureşul cavaleriei moldoveneşti, în frunte cu Ştefan cel Mare, au pricinuit turcilor pierderi grozave. Dezastrul a fost desăvîrşit de pedestraşii ţărani: zeci de mii de turci au fost nimiciţi.

Marea biruinţă a moldovenilor „rău înarmaţi şi mai că luaţi de la coarnele plugului” a răspîndit faima Moldovei în întrega Europa şi l-a acoperit pe Ştefan cel Mare cu o glorie nepieritoare.

Sursa: noi.md

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1828
Populația:
884 locuitori

Iserlia este un sat şi comună din raionul Basarabeasca. Din componenţa comunei fac parte localităţile Ivanovca, Carabiber, Bogdanovca și Iserlia. Localitatea se află la distanța de 23 km de orașul Basarabeasca și la 91 km de Chișinău. La recensămîntul din anul 2004, populaţia satului constituia 884 de oameni. Satul Iserlia a fost întemeiat în anul 1828.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.