30 noiembrie 2017, 15:00 Realitatea moldovenească views 5221
Popovici: Modificarea denumirii limbii va duce la destabilizare
30 noiembrie 2017, 15:00 Realitatea moldovenească views 5221

Popovici: Modificarea denumirii limbii va duce la destabilizare

Modificarea articolului 13 din Constituție nu este altceva decît o provocare politică, afirmă consilierul prezidențial în domeniul educației, culturii și cercetării, Corneliu Popovici, citat de NOI.md.

Potrivit lui, înlocuirea sintagmei „limba moldovenească" în textul Constituției cu „limba română" este o manevră politică a unor partide obscure, care s-au discreditat complet în ochii electoratului. Asupra societății însă această inițiativă se va răsfrînge negativ, susține consilierul.

„Această inițiativă este destul de periculoasă pentru societatea noastră. Ea va duce la destabilizarea Moldovei, a societății, care, cel puțin la etapa actuală, a intrat într-un anumit echilibru. Toate sondajele demonstrează că ¾ dintre locuitorii Moldovei se pronunță pentru menținerea sintagmei "limbă moldovenească". Mai mult decît atît, această decizie a Curții Constituționale a fost criticată chiar de unii membri ai Curții. Este opinia separată a lui Aurel Băieșu, care demonstrează foarte argumentat că nu este nicio necesitate în a efectua aceste schimbări. El susține că Declarația de independență nicidecum nu poate fi superioară Constituției", a declarat Corneliu Popovici în cadrul emisiunii „Butonul Roșu " de la postul public de televiziune.

În opinia consilierului președintelui, modificarea denumirii limbii în textul Constituției nu este „o simplă chestiune tehnică", așa cum încearcă să inducă în eroare opinia publică inițiatorii acestui demers, ci un proces complex ce presupune ample dezbateri în societate.

„I-aș întreba pe autorii inițiativei - de ce este nevoie de această schimbare anume acum? Ce vom avea Noi din asta? Vom întoarce miliardul? Vom spori bunăstarea populației sau ne vom permite să majorăm salarii și pensii? În afară de perturbarea situației în țară, ce o să ne dea acest proiect? Are dreptate maestrul Druță cînd spune că, dacă am fi direcționat într-o direcție constructivă energia pe care am consumat-o în acești 25 de ani în probleme de limbă și istorie, acum am trăi foarte bine", a conchis Popovici.

Sursa: noi.md

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1422
Populația:
1583 locuitori

Criva este un sat şi comună din raionul Briceni. Criva este unicul sat din comuna cu acelaşi nume. Satul Criva este cel mai de vest punct a Republicii Moldova, situat în lunca rîului Prut, la hotarul a trei ţări Moldova – Ucraina – România, amplasat la o distanţă de 35 km de oraşul Briceni. Treitoriul satului este traversat de şoseaua şi calea ferată de importanţă naţională şi internaţională. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituie 1583 de oameni. Satul Criva este atestat documentar la 1422.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.