15 noiembrie 2016, 11:15 Realitatea moldovenească views 4374
Ostalep: Președintele trebuie să restabilească suveranitatea
15 noiembrie 2016, 11:15 Realitatea moldovenească views 4374

Ostalep: Președintele trebuie să restabilească suveranitatea

Cel de-al cincilea președinte va trebui să soluționeze problema gravă ce ține de suveranitatea zdruncinată a țării.

Pentru soluționarea acestei probleme este necesar să se consolideze societatea care a devenit cea mai dezbinată în Europa. Opinia aparține directorului Institutului de Studii Diplomatice, Politice și Securitate, fostului viceministru al Afacerilor Externe și Integrării Europene al RM Valeriu Ostalep și a fost expusă astăzi, 14 noiembrie, în cadrul unei videoconferințe Chișinău -Moscova.

„Președintele nou ales are o misiune serioasă de a restabili suveranitatea Moldovei. De nenumărate ori am spus că Moldova nu este o țară suverană. Poporul moldovenesc care trebuie să ia propriile decizii în domeniul legislației, politicii externe, stabilirii unui anumit curs de dezvoltare, de facto, nu are astfel de împuterniciri. Potrivit legislației, poporul deleagă în Parlament reprezentanții, dar, de fapt, acest mecanism nu funcționează. Procesul de soluționare a acestei probleme este unul de durată, ingrat și dureros. Nu știu cum Dodon va face față, dar soluționarea acestei probleme ar trebui să fie o prerogativă pentru președintele nou ales", a menționat Ostalep.

Expertul a recomandat celui de-al cincilea președinte să nu cedeze în fața speculațiilor privind presupusele împuterniciri limitate.

„În zădar se vorbește că președintele ar fi o figură nominală. Sînt suficiente doar două prevederi ale Constituției, pentru ca președintele să poată influența asupra adoptării multor decizii de stat. Esența acestor prevederi este următoare: șeful statului coordonează soluționarea problemelor de securitate și este responsabil pentru politica externă. Doar aceste două prevederi îi permit să desfășoare o activitate amplă în mai multe domenii - politica internă și externă, economie, nu ar trebui să-i fie străine nici problemele justiției. El poate iniția un referendum. În general, el are suficiente abilități. Principalul lucru este voință politică, viziunea situației și o echipă unită și puternică, s-a arătat convins Ostalep.

Sursa: www.noi.md

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1604
Populaţia:
1458 locuitori

Cuizăuca este un sat şi comună din raionul Rezina. Este unicul sat din comuna cu acelaşi nume, situat la o distanţă de 27 km de oraşul Rezina şi la 71 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 1458 de oameni. Este menţionat documentar la 25 februarie 1604.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.