11 octombrie 2016, 10:50 Realitatea moldovenească views 4214
Cînd va apărea televiziunea digitală?
11 octombrie 2016, 10:50 Realitatea moldovenească views 4214

Cînd va apărea televiziunea digitală?

La 8 mai 2015 Guvernul a adoptat Programul privind tranziţia de la televiziunea analogică terestră la cea digitală terestră.

Ministerul Finanţelor urma să prevadă în bugetul de stat pe anul 2016 pentru Ministerul Tehnologiei Informaţiei şi Comunicaţiilor mijloace financiare în sumă de 100 de milioane de lei în vederea asigurării familiilor defavorizate cu convertoare de semnal pentru recepţionarea televiziunii digitale terestre. Această sumă în bugetul anului 2016 nu a fost prevăzută.

În cazul în care nu se va reuși dotarea familiilor defavorizate (și nu numai) cu convertoare, toate familiile respective după 31 decembrie 2017 vor rămîne fără semnal TV, deoarece televiziunea analogică terestră va fi sistată.

Pornind de la necesitatea realizării sarcinii programului respectiv Ministerul Tehnologiei Informației a propus un proiect de hotărîre prin care pentru a.2017 se propune repetat mijloace financiare în sumă de 85,85 mil. lei pentru asigurarea familiilor defavorizate cu convertoare de semnal pentru recepţionarea televiziunii digitale terestre. Ministerul afirmă că suma respectivă a fost recalculată ținînd cont de costul antenei – 200 de lei, costul convertorului – 658 de lei, pentru 123 de mii de familii defavorizate (datele Ministerului Muncii la 01.02.2016).

Suma calculată nu include TVA și taxele vamale, deoarece importul convertoarelor pentru dotarea familiilor vulnerabile este o activitate de ajutor social, față de care ar putea fi aplicate prevederile Legii cu privire la tariful vamal în baza căreia se permite scutirea de taxa vamală. Precum și prevederile Codului fiscal, pentru o scutire de TVA.

Este salutabil faptul că ministerul de resort se străduie pentru binele unei categorii a populației, dar urmează ca TOATĂ populația să conștientizeze faptul că pe viitor, începînd cu anul 2018, urmează să-și rezerve finanțele respective pentru a-și procura antena și convertorul respectiv, fără care nu vor mai avea posibilitatea să recepționeze televiziunea digitală.

Sursa: www.noi.md

Cuvinte cheie:

televiziune , guvern

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
sec. XX
Populația:
47 locuitori

Octeabriscoe este un sat din cadrul comunei Moșana, raionul Donduşeni. Localitatea se află la distanța de 22 km de orașul Dondușeni și la 198 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 47 de oameni. Satul Octeabriscoe a fost înființat la începutul secolului XX cu denumirea Dragalina.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.