04 august 2016, 14:24 Realitatea moldovenească views 5983
Aspecte importante privind asigurarea obligatorie de asistenţă medicală şi asigurarea socială de stat
04 august 2016, 14:24 Realitatea moldovenească views 5983

Aspecte importante privind asigurarea obligatorie de asistenţă medicală şi asigurarea socială de stat

Parlamentul Republicii Moldova a aprobat recent Legea fondurilor asigurării obligatorii de asistență medicală pentru anul 2016 („Legea FAOAM 2016") și Legea bugetului asigurărilor sociale de stat pentru anul 2016 („Legea BASS 2016"), scrie bizlaw.md. În continuare, vă prezentăm principalele aspecte la care trebuie să atrageți atenție.

Asigurarea obligatorie de asistență medicală

Potrivit legii aprobate, valoarea primelor de asigurare obligatorie de asistență medicală a fost menținută la nivelul a 9% din fondul de retribuire a muncii şi a altor recompense (4,5% pentru angajați şi 4,5% pentru angajatori).

De asemenea, s-a menținut prima anuală de asigurare medicală în sumă fixă de 4.056 MDL.

Asigurarea socială de stat

Se mențin tarifele contribuțiilor de asigurări sociale (CAS) de 6% pentru angajați și 23% pentru angajatori, calculate și achitate din fondul de salarizare și alte recompense. Se păstrează tarifele CAS pentru angajatorii din agricultură și companiile a căror activitate de bază este realizarea de programe informatice.

A fost majorată suma fixă a CAS de la 6.372 MDL la 7.032 MDL anual. Plătitorii care la 1 ianuarie 2016 au 5 și mai multe persoane angajate prin contract individual de muncă şi/sau persoane aflate în raport de serviciu, sînt obligați să prezinte Forma BASS şi Formularul REV5 utilizînd metoda automatizată de raportare electronică cu aplicarea semnăturii electronice.

Lista drepturilor şi veniturilor din care nu se calculează CAS a fost completată cu:

  • cheltuielile suportate de către angajator pentru studiile profesionale/de perfecționare profesională a angajaților;
  • sumele obținute de către deținătorii patentei de întreprinzător în urma executării de lucrări sau prestării de servicii.

Plătitorilor nu li se vor calcula majorări de întîrziere pentru CAS pentru perioada de la depunerea documentelor pentru transferul sumelor din contul unui buget la contul bugetului asigurărilor sociale de stat pînă la data transferului efectiv.

De reținut: Prin Legea FAOAM 2016, a fost menținut cuantumul primelor de asigurare obligatorie de asistență medicală plătite de angajatori şi angajați. Potrivit Legii BASS 2016, au fost păstrate cotele procentuale ale CAS. Totodată, a fost modificată lista drepturilor şi veniturilor din care nu se calculează CAS. Adițional, au fost introduse noi prevederi privind prezentarea declarațiilor şi aplicarea majorărilor de întîrziere.

Aceste legi au intrat în vigoare la data de 19 iulie şi, respectiv, 26 iulie 2016.

Sursa: www.bizlaw.md

Comentarii

 (1)
  • #1 Smithe63 Răspunde Citează selecţia
    Wynn documented revenue before last number of quartersit could possibly preserve stagnating, or maybe counterpicking. edfdcfgeccedagfd
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1905
Populația:
204 locuitori

Clişcăuţi este un sat din cadrul comunei Hincăuţi, raionul Edineţ. Satul Clişcăuţi se află într-o regiune de coline de cîmpie, la o distanţă de 18 km de oraşul Edineţ şi la 228 km de oraşul Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituie 204 locuitori. Satul Clișcăuți a fost întemeiat în anul 1905.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.