16 mai 2015, 12:29 Realitatea moldovenească views 7371
Cum se calculează corect prima de asigurare medicală
Foto: mold.su
16 mai 2015, 12:29 Realitatea moldovenească views 7371

Cum se calculează corect prima de asigurare medicală

Inspectoratul Fiscal Principal de Stat, în legătură cu multiplele întrebări parvenite din partea contribuabililor vizavi de aplicarea tarifelor pentru calcularea primelor de asigurare obligatorie de asistență medicală a emis un comunicat prin care informează contribuabilii despre modul corect de calculare a primei de asigurare medicală.

Astfel, angajatorii (indiferent de tipul de proprietate şi forma juridică de organizare), persoanele fizice, notarii publici, executorii judecătorești, mediatorii şi avocații, care îndreaptă spre achitare, începând cu 28 aprilie curent, persoanelor fizice sau în folosul acestora salariul și alte recompense, calculează primele de asigurare medicală aplicând tariful de 9% (câte 4,5% pentru fiecare categorie de plătitori), concomitent cu plata salariilor și altor recompense.

Baza juridică este Legea fondurilor asigurării obligatorii de asistență medicală pe anul 2015, nr.74 din 12.04.2015 care a fost publicată pe data de 28 aprilie curent în Monitorul Oficial nr.102-104/76. În conformitate cu art.4 alin.(1) din Legea dată tariful pentru calcularea primelor menționate pe anul 2015 sunt stabilite pentru fiecare categorie de plătitori câte 4,5%.

Cu toate acestea, Legea în cauză nu prevede data intrării în vigoare a prevederilor acesteia. Astfel, potrivit prevederilor Legii privind modul de publicare şi intrare în vigoare a actelor oficiale (nr.173 din 06.07.94) legile, promulgate de Președintele Republicii Moldova intră în vigoare la data publicării în Monitorul Oficial sau la data indicată în text. Prin urmare, prevederile Legii fondurilor asigurării obligatorii de asistență medicală pe anul 2015 intră în vigoare la data publicării acesteia, adică la 28 aprilie curent.

Sursa: www.bani.md

Cuvinte cheie:

tarife , asigurare medicala

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1603
Populația:
2133 locuitori

Pohrebeni este un sat şi comună din raionul Orhei. Din componenţa comunei fac parte localităţile Şercani, Izvoare și Pohrebeni. Localitatea se află la distanța de 43 km de orașul Orhei și la 86 km de Chișinău. La recensămîntul din anul 2004, populaţia satului constituia 2133 de oameni. Satul Pohrebeni a fost menționat documentar în anul 1603.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.