02 februarie 2015, 17:06 Realitatea moldovenească views 8992
Mișcarea de tineret
Foto: voievod.org
02 februarie 2015, 17:06 Realitatea moldovenească views 8992

Mișcarea de tineret "Voievod" sărbătoreşte independenţa statului Moldova

Mișcarea de tineret "Voievod" a desfășurat duminică o serie de manifestații consacrate Zilei Independenţei Moldovei, sărbătorită în fiecare an pe 2 februarie .

Prin actul său din 2 februarie 1365 regele Ungariei Ludovic de Anjou a marcat neputinţa de a recuceri Moldova, confirmînd neatîrnarea Ţării Moldovei.

Cu acest prilej Casa de Cultură din Cupcini, r-n Edineț, a devenit gazda unei sărbătorin speciale, la care au participat colective de dans şi cîntece populare.

În calitate de oaspeţi de onoare au fost invitați Tinerii de la Miscarea Voievod, în frunte cu pesedinte asociaţiei Nicolae Pascaru, organizatia «Eu sint Moldovan – eu graiesc condusă de preşedintele Ivan Muntean , si Iurie Muntean Ex-deputat în Parlamentul Republicii Moldova.

Bogdan I (1359-1365) este Întemeietorul Moldovei de sine stătătoare. Răzvrătindu-se contra regalităţii maghiare, Bogdan, voievod al volohilor din Maramureş, urmat de mai mulţi conaţionali ai săi, trece Carpaţii, înfrînge pe Balc. Impunîndu-şi autoritatea altor voievodate din văile rîurilor Bistriţa, Moldova şi Suceava, le mobilizează la luptele împotriva încercărilor repetate ale maghiarilor de a-şi supune Ţara Moldovei. Moldovenii şi-au apărat libertatea, Moldova şi-a obţinut independenţa. Prin actul său din 2 februarie 1365 regele Ungariei Ludovic de Anjou a marcat neputinţa de a recuceri Moldova, confirmînd neatîrnarea Ţării Moldovei.

Sursa: www.noi.md

Cuvinte cheie:

Moldova , independenta , sarbatoare , Voievod

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1772
Populația:
2780 locuitori

Lărguţa este un sat şi comună din raionul Cantemir. Lărguţa este unicul sat din comuna cu acelaşi nume. Localitatea se află la distanța de 15 km de orașul Cantemir și la 115 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 2780 de oameni. Satul Lărguţa a fost menționat documentar în anul 1772.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.