Arată noutățile începînd cu...
Mergi spre compartimentul: Diaspora moldovenească

eye 12584 Vizualizări

Moldovenii din Rusia reuniți pentru a stabili următoarele acțiuni culturale pe teritoriul Federației Ruse


Foto: stiri.md

Astăzi, 23 iunie, de ziua Suveranității Moldovei, reprezentanții mai multor uniuni național-culturale a moldovenilor din Federația Rusă s-au întrunit în cadrul unei ședințe în format online, unde au coordonat activitățile dedicate Zilei Comemorării lui Ștefan cel Mare, Domnitor al Moldovei, care este marcată în Federația Rusă la data de 15 iulie, informează Noi.md

Astfel, au luat parte liderii organizațiilor moldovenești din or. Moscova, reg. Moscova, Tiumeni, Habarovsk, Saratov și Republica Crimeea.

De asemenea, moldovenii au discutat despre o acțiune care se implementează acum, și care constă în distribuirea icoanei Sfîntului Ștefan cel Mare în bisericile din orașele lor.

La această întrunire a participat și liderul Mișcării de Tineret „Urmașii lui Ștefan” care a relatat conaționalilor din Rusia despre activitatea mișcării în Moldova, precum și oportunități de colaborare.

În cadrul evenimentului, la solicitarea moldovenilor din Rusia, s-a convenit transmiterea unui lot de carte, Cartea de Studiu Ștefan cel Mare, pentru organizațiile și bibliotecile din Rusia. Acest lot este planificat să ajungă pînă la 15 iulie 2022 în Rusia.

Participanții la eveniment au accentuat importanța păstrării și dezvoltării potențialului prieteniei dintre poporul moldovenesc și cel rus.

 

Localităţile Moldovei şi diasporei

Acui

Statut:
Sat
Prima atestare:
1909
Populația:
547 locuitori

Acui este un sat din cadrul comunei Baimaclia, raionul Cantemir. Localitatea se află la distanța de 28 km de orașul Cantemir și la 148 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 547 de oameni. Satul Acui a fost înființat în anul 1909.

Citeşte mai departe