Arată noutățile începînd cu...
Mergi spre compartimentul: Diaspora moldovenească

eye 1816 Vizualizări

Migranții moldoveni vor putea perfecta semnătura electronică prin consulate


Foto: shutterstock.com

Ministerul Afacerilor Externe şi Integrării Europene (MAEIE) și Serviciul Tehnologia Informației și Securitate Cibernetică (STISC) au semnat un acord ce va facilita perfectarea semnăturii electronice pentru cetățenii moldoveni din diasporă, prin intermediul misiunilor diplomatice și a oficiilor consulare ale țării noastre, informează Noi.md.

Acordul prevede prestarea în străinătate de către STISC a serviciilor de certificare a cheilor publice (semnătura electronică) și anume: eliberarea/revocarea certificatelor cheilor publice, suspendarea/restabilirea valabilității certificatelor cheilor publice prin intermediul misiunilor diplomatice ale R.Moldova.

„Modernizarea și digitalizarea serviciilor consulare prestate diasporei reprezintă o prioritate-cheie a ministerului de externe. Oferirea în premieră prin intermediul serviciului diplomatic a posibilității perfectării semnăturii electronice va oferi un prilej conaționalilor noștri din exterior să relaționeze mai facil cu instituțiile de stat din țară”. – a declarat secretarul general interimar al MAEIE Sergiu Odainic.

Totodată, în contextul semnării documentului, directorul STISC, Gheorghe Pantaz, a subliniat că:

„Astfel simplificăm accesul la serviciile publice electronice și depășim barierele de interacțiune dintre cetățean și stat, oferim confort utilizatorilor și facilităm beneficierea de servicii publice electronice calitative la distanță/on-line. De asemenea, prin această acțiune Republica Moldova se aliniază recomandărilor și standardelor țărilor europene”.


 

Localităţile Moldovei şi diasporei

Dermengi

Statut:
Sat
Prima atestare:
1878
Populația:
49 locuitori

Dermengi este un sat din cadrul comunei Budăi, raionul Taraclia. Localitatea se află la distanța de 36 km de orașul Taraclia și la 172 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 49 de locuitori. Satul Dermengi a fost atestat documentar în anul 1878.

Citeşte mai departe