Mergi spre compartimentul: Diaspora moldovenească
17 noiembrie 2021, 10:30 Diaspora moldovenească views 2908
Natalia Gavrilița, în dialog cu moldovenii stabiliți în Marea Britanie
17 noiembrie 2021, 10:30 Diaspora moldovenească views 2908

Natalia Gavrilița, în dialog cu moldovenii stabiliți în Marea Britanie

În cadrul vizitei în capitala Marii Britanii, prim-ministrul Natalia Gavrilița s-a întîlnit cu reprezentanții diasporei din această țară. Natalia Gavrilița s-a referit la acțiunile întreprinse de Guvern în cele 100 de zile de la învestire, inclusiv la cele care au rolul să încurajeze cetățenii plecați peste hotare să revină acasă și să se implice în derularea reformelor, transmite Noi.md.

Prim-ministrul a vorbit despre măsurile de protecție socială aprobate de Guvern - creșterea pensiei minime pînă la 2 mii de lei pentru stagiul complet de cotizare, majorarea indemnizațiilor pentru dizabilitate și a altor plăți sociale care sînt legate de pensia minimă.

Potrivit premierului, o altă prioritate a Guvernului a fost inițierea unor mecanisme de încurajare a investitorilor și afacerilor, asigurarea digitalizării serviciilor și extinderea spectrului de acte consulare care pot fi obținute online. A fost creat un portal nou de servicii www.servicii.gov.md, au fost digitalizate anumite servicii publice și au fost reduse prețurile pentru un spectru de servicii. Totodată, a fost aprobată Legea digitalizării, document care permite gestionarea unei afaceri de la distanță, fiind acceptate semnăturile electronice ale Uniunii Europene.

„În același timp, am început reforma justiției, am promovat legislația cu privire la evaluarea procurorului general. Acum este în proces de discuție publică un proiect de concept care presupune evaluarea externă a judecătorilor și procurorilor. Vrem să ne asigurăm că cei care sînt responsabili de schemele mari de corupție vor fi deferiți justiției. Inclusiv despre asta am discutat cu autoritățile din Marea Britanie”, a punctat prim-ministrul.

Natalia Gavrilița a mai menționat că una dintre prioritățile Guvernului este creșterea nivelului de trai pentru toți cetățenii. Astfel, pe lîngă proiectele mari de infrastructură, eficiența energetică și de interconectare electrică, Guvernul își propune să asigure investiții în proiecte locale, care ar crește nivelul de trai în sate și în orașele mici.

Participanții la eveniment au salutat măsurile întreprinse de Executivul de la Chișinău și și-au exprimat încrederea că schimbările anunțate în programul de guvernare vor fi realizate rapid și eficient, în interesul cetățenilor din țară, dar și a celor care se află peste hotare. Totodată, participanții au cerut Guvernului să asigure mai multe măsuri de protecție a moldovenilor stabiliți peste hotare și să asigure recunoașterea permiselor de conducere obținute pe teritoriul țării noastre în Marea Britanie.

Prim-ministrul Natalia Gavrilița s-a aflat în Marea Britanie cu ocazia desfășurării „Zilei Pieței de Capital din Moldova” la sediul Bursei de Valori din Londra.

Sursa: noi.md

Cuvinte cheie:

Natalia Gavrilița , diaspora

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
sec. XX
Populația:
24 locuitori

Șevcenco este un sat din cadrul comunei Mocra din Unitățile Administrativ-Teritoriale din Stînga Nistrului, Republica Moldova. Localitatea se află la distanța de 22 km de orașul Rîbnița și la 112 km de Chișinău. Populaţia satului Șevcenco alcătuia 24 de oameni în anul 2004. Satul Șevcenco a fost înființat în secolul XX.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.