Arată noutățile începînd cu...
Mergi spre compartimentul: Diaspora moldovenească

eye 791 Vizualizări

Veste bună pentru moldovenii din Grecia


Veste bună pentru cetățenii moldoveni stabiliți în Grecia: la Chișinău a fost semnat Acordul în domeniul securității sociale dintre Republica Moldova și Republica Elenă și Aranjamentul administrativ pentru aplicarea Acordului. Evenimentul a avut loc în cadrul vizitei ministrului elen al afacerilor externe Nicos Dendias, transmite IPN.

Simplu vorbind, documentul, semnat din partea Republicii Moldova de ministrul afacerilor externe și integrării europene Nicu Popescu, le va permite moldovenilor din Grecia să-și asigure pensii în baza stagiului de muncă acumulat pe teritoriul elen în condițiile acordului semnat.

În conferința de presă comună, șeful diplomației moldovenești a remarcat conexiunea de sute de ani dintre Moldova și Grecia prin paginile Etheriei, care s-au scris și la Chișinău. „Aceasta este o bună platformă pentru intensificarea relațiilor în prezent”, a specificat Nicu Popescu, atît pe palierul relațiilor bilaterale, cît și în cadrul UE. El a remarcat sprijinul efortului de integrare europeană pe care Athena îl acordă Republicii Moldova pe multiple planuri.

Totodată, el a anunțat despre pregătirea unei înțelegeri bilaterale, care va permite conversiunea permiselor de conducere, ceea ce, la fel va fi în beneficiul cetățenilor. Părții elene i s-a solicitat și accesul tinerilor diplomați la capacitățile de instruire ale Athenei.

La rîndul său, Nicos Dendias a amintit despre existența unei comunități istorice de greci în Moldova, dar și despre actuala diasporă moldovenească în țara sa. Vorbind despre cooperarea între state, el a remarcat cooperarea în cadrul ONU, specificînd că există capacități nevalorificate în structurile regionale, precum OCEMN. Grecia este gata să acorde tot sprijinul tehnic pentru reformele pe care și le doresc autoritățile moldovene în scopul apropierii și integrării în UE. El a încurajat Chișinăul „să se alinieze cu mai multă determinare deciziilor UE în domeniul de politică externă”, specificînd că foștii guvernați moldoveni nu au condamnat Turcia în problema cipriotă.

În altă ordine de idei, miniștrii au convenit să stimuleze interacțiunea structurilor naționale pentru investiții în vederea participării mai active a businessului elen în economia Republicii Moldova.

Cuvinte cheie:

moldovenii , Grecia

Localităţile Moldovei şi diasporei

Novosiolovca

Statut:
Sat
Prima atestare:
1964
Populația:
1289 locuitori

Novosiolovca este un sat şi comună din raionul Taraclia. Novosiolovca este unicul sat din comuna cu acelaşi nume. Localitatea se află la distanța de 5 km de orașul Taraclia și la 160 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 1289 de oameni. Satul Novosiolovca a fost întemeiat în anul 1964.

Citeşte mai departe