Mergi spre compartimentul: Diaspora moldovenească
22 aprilie 2021, 12:00 Diaspora moldovenească views 4664
Prestații sociale pentru moldovenii care muncesc legal în Spania
22 aprilie 2021, 12:00 Diaspora moldovenească views 4664

Prestații sociale pentru moldovenii care muncesc legal în Spania

Cetățenii moldoveni care muncesc legal în Spania vor primi prestații sociale.

În perioada 21-22 aprilie 2021 are loc cea de-a treia rundă de negocieri pe marginea proiectului Acordului în domeniul securității sociale între Republica Moldova și Regatul Spaniei și a proiectului Aranjamentului administrativ pentru aplicarea Acordului, transmite IPN.

Acordul prenotat garantează cetățenilor Republicii Moldova și cetățenilor Spaniei dreptul la o pensie pentru limită de vîrstă, pensie de urmaș, pensie de dizabilitate cauzată de afecțiuni generale, pensie și indemnizație de dizabilitate, determinată de accidente de muncă și boli profesionale din partea statului în care persoana a lucrat legal.

Astfel, persoanele care au activat legal vor avea posibilitate să-și exercite în deplină măsură drepturile sale de pensie, indiferent de locul în care vor domicilia în viitor. Fiecare stat va aplica legislația națională în domeniu și pensia va fi transferată lunar beneficiarului pe teritoriul statului în care acesta domiciliază la moment.

În prezent Casa Națională de Asigurări Sociale a Republicii Moldova aplică 14 acorduri în domeniul securității sociale bazate pe principii europene de proporționalitate - cu Romînia, Portugalia, Bulgaria, Luxemburg, Austria, Estonia, Cehia, Polonia, Ungaria, Belgia, Lituania, Germania, Turcia, Republica Belarus. În baza acordurilor respective beneficiază de prestații sociale stabilite de CNAS 1100 de persoane.

Sursa: www.ipn.md

Cuvinte cheie:

diaspora , Moldova , Spania

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1523
Populația:
364 locuitori

Izvoare este un sat din cadrul comunei Pohrebeni, raionul Orhei. Localitatea se află la distanța de 38 km de oraşul Orhei şi la 84 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 364 de oameni. Satul Izvoare a fost menționat documentar în anul 1523.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.