Arată noutățile începînd cu...
Mergi spre compartimentul: Diaspora moldovenească

eye 864 Vizualizări

Moldovenii stabiliți peste hotare pot participa la concusul „Mărțișor – Departe de Casă”


Biroul Relații cu Diaspora anunță concurs pentru cetățenii Republicii Moldova din Diaspora „Mărțișor – Departe de Casă”.

Scopul activității este păstrarea și afirmarea identității etnice, culturale și lingvistice a cetățenilor de peste hotare, precum și promovarea culturii naționale în străinătate.

„În fiecare an, la 1 martie, în Republica Moldova este sărbătorit Mărțișorul, tradiție străveche care semnifică sosirea primăverii. Deoarece Sărbătoarea Mărțișorului se apropie cu pași grăbiți, iar condițiile pandemice din acest an nu ne permit să ne întrunim ca în anii precedenți la evenimente tradiționale prilejuite de această ocazie, Biroul relații cu diaspora (BRD) își propune să marcheze această sărbătoare într-o formă deosebită, prin lansarea unui concurs „Mărțișor – departe de casă””, menționează BRD.

Condiții de participare:

-La concurs pot participa toți cetățenii RM aflați peste hotarele țării, copii, tineri și maturi de diferite vîrste;

-Participanții vor reda tema concursului prin intermediul unui filmuleț video cu o durată maxim de 3-5 minute (ex: ce reprezintă mărțișorul, unele legende ale mărțișorului, care sînt tradițiile și obiceiurile legate de sărbătoarea Mărțișorului sau un master-class de confecționare a mărțișorului, evenimente de promovare, etc);

-Fiecare participant este liber să realizeze și să vină cu o idee originală, care să reflecte tradițiile și obiceiurile legate de această sărbătoare.

Criterii de evaluare:

-Respectarea condițiilor de participare;

-Încadrarea în tematica concursului;

-Creativitate și originalitate.

Filmulețele video vor fi expediate la adresa de e-mail brd@gov.md pînă la data de 1 martie 2021, cu subiectul „Concurs: Mărțișor – departe de casă”!

Premierea:

Cele mai bune filmulețe vor fi apreciate cu diplome din partea Biroului relații cu diaspora.

 

Cuvinte cheie:

diaspora , Martisor

Localităţile Moldovei şi diasporei

Ratuş

Statut:
Sat
Prima atestare:
1921
Populația:
1229 locuitori

Ratuş este un sat din cadrul comunei Drăsliceni, raionul Criuleni. Amplasat pe malul drept al Ichelului, pe șoseaua Bălți-Chișinău, satul este situat la o distanță de 43 km de orașul Criuleni și la 18 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituie 1229 de oameni. Satul Ratuș a fost întemeiat în anul 1921.

Citeşte mai departe