Arată noutățile începînd cu...
Mergi spre compartimentul: Copiilor

eye 1669 Vizualizări

Informaţiile despre război pot afecta psihicul copiilor. Recomandările psihologului


Informaţiile despre război pot afecta psihicul copiilor, o spun psihologii. Potrivit lor, în această perioadă, este important ca minorii să fie protejați de elementele agresive din mediul online, scrie publika.md.

În timp ce unii părinţi încearcă să le comunice copiilor despre evenimentele care au loc în ţara vecină, alţii speră că nu vor fi nevoiți să o facă acum și că războiul se va încheia rapid:

"Ei pe noi nu ne întreabă, ei văd tot asta la televizor şi în mai multe cazuri se spun minciuni. Nici nu încerc să le explic deoarece nu vreau să-i implic şi pe copii. Ei au lumea lor în care se dezvoltă, pentru ce să-i implic şi în asta, eu cred că ei la timpul lor le vor afla pe toate".

"Noi nu am discutat cu copiii noştri despre ce se întîmplă, care ar fi lecţia pe care să o dăm? Ce se întîmplă. Dar dacă se întîmplă o să fim deschişi cu ei, transparenţi şi o să le povestim aşa cum este. Copiii trebuie să fie pregătiţi şi cultura sorbirii informaţiei trebuie să fie predată mai devreme de şcoală, mai înainte".

Alţii însă, îşi pregătesc copiii din timp:

"Avem un copil de 8 ani, oricum vede la televizor ce se întîmplă şi e îngrijorat, ne întrebă. I-am şi spus că se poate întîmpla ca să trebuiască să plecăm şi noi, va trebui să o facem urgent şi plus minus ştie situaţia, în limita a cît putem să-i spunem unui copil".

Potrivit psihologul Aurelia Balan, cuvîntul panică trebuie exclus şi înlocuit cu cel de îngrijorarea.

"Atunci cînd alegem să vorbim cu un copil despre acte teroriste, despre război, lupte armate, este foarte important cum o facem. Mai este important şi climatul în care o facem, e vital pentru un copil să-şi ştie că părintele este în siguranţă, că este calm şi astfel el se simte şi el în siguranţă", a declarat Aurelia Balan.

O altă recomandare a psihologului este de a interzice copiilor, cel puţin pentru o perioadă de timp, accesul la televizor şi telefon.

"Dar copiii nu pot filtra, copiii nu ştiu a separa informaţia. Acest cumul de informaţie, de foto, de video sînt distructive şi nu doar la nivel de imagine, dar şi asupra psihicului atît a celor mici cît şi a celor mari. Recomand cu fermitate ca copii să fie ţinuţi cît mai departe de televizor, calculator de tot ce ţine de reţele sociale", a explicat psihologul.

Specialiștii afirmă că dacă părinţii nu reuşesc să verifice sursele de informare, atunci copiii riscă să se confrunte şi cu probleme de sănătate. E vorba de tulburari de somn şi vorbire sau incapacitatea de concentrare.

Cuvinte cheie:

copii , război , psihologie

Localităţile Moldovei şi diasporei

Misovca

Statut:
Sat
Prima atestare:
1908
Populația:
563 locuitori

Misovca este un sat din cadrul comunei Gangura, raionul Ialoveni. Localitatea se află la distanța de 74 km de orașul Ialoveni și la 87 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 563 de oameni. Satul Misovca a fost înființat în anul 1908.

Citeşte mai departe