Arată noutățile începînd cu...
Mergi spre compartimentul: Copiilor

eye 918 Vizualizări

Meniu unic în grădinițele din capitală: Cum se va proceda în cazul copiilor alergici


Începînd cu această lună un nou meniul – model de alimentație va fi implimentat în toate grădinițile din Chișinău, scopul autorităților fiind acela de a asigura o alimentați mai sigură și sănătoasă pentru cei mici.

Totuși, anumiți părinți se întreabă cum se va reflecta această decizie de standardizare a meniului asupra alimentației copiilor care suferă de alergii sau au alte probleme de sănătate.

Solicitată de Noi.md, Viorica Negrei, șef-adjunct al Direcției Generale Educație Tineret și Sport, a menționat că regulile la acest capitol rămîn neschimbate. Părinții vor trebui în continuare să atenționeze educatorii asupra produselor alimentare contraindicate copiilor lor, iar în baza recomandărilor va fi elaborat meniul separat pentru această categorie.

„Nu s-a schimbat nimic sub acest aspect, dacă copilul este alergic, părintele informează instituțiile de înăvățămînt care sînt produsele alimentare contraindicate. Acestea sînt cazuri concrete de care se ține cont. Este obligația părintelui de a anunța educatorul despre starea de sănătate a copilului, necesitățile alimentare ale copilului stabilite de medic. Noi avem asemenea situații și mîncarea se înlocuiește, se gătește separat”, a explicat Viorica Negrei.

Întrebată de ce a fost necesară introducerea unui meniu unic pentru toate instituțiile de învățămînt preșcolar, funcționara a precizat că astfel va putea fi verificată mai ușor calitatea produselor și bucatelor care ajung pe masa copiilor. Întrucît va fi organizată o singură licitație pentru produse, ANSA va avea în sarcină să verifice un singur agent economic, în loc de cîțiva.

„Vorbim despre unificarea licitației, respectiv aceleași produse alimentare sînt în toate instituțiile de învățămînt, avem un meniu concret pe zi obligatoriu deja aprobat pentru 10 zile. Astfel, în fiecare zi, copiii din 130 de instituții vor mînca exact aceeași mîncare. Deci, nu vom avea cinci licitații pentru achiziționarea produselor, dar una singură, asta înseamnă că este mai serioasă concurența și e mai ușor de verificat ce produse ajung în grădinițe. E o încercare de a monitoriza și calitatea produselor, sperăm că să aibă rezultate pozitive inițiativa”, a relatat Viorica Negrei.

Cuvinte cheie:

copii , alimentatie , grădiniţa

Localităţile Moldovei şi diasporei

Bobocica

Statut:
Sat
Prima atestare:
1918
Populația:
344 locuitori

Bobocica este un sat din cadrul comunei Enichioi, raionul Cantemir. Localitatea se află la distanța de 41 km de orașul Cantemir și la 127 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 344 locuitori. Satul Bobocica a fost înființat în anul 1918.

Citeşte mai departe