Arată noutățile începînd cu...
Mergi spre compartimentul: Copiilor

eye 6620 Vizualizări

Cum îți ajuți copilul să-și formeze un caracter puternic


Spui despre cineva că "nu are caracter" sau apreciezi persoanele cu caracter puternic. Dar oare cum se educă un copil pentru a avea un caracter puternic? În primul rînd, are nevoie de provocări. Dacă vom face tot timpul lucruri în locul lui sau îi vom "netezi calea", nu va putea să-și dezvolte caracterul și va deveni ceea ce numim un om slab.

Educația pentru caracter începe de la părinți. Exemplul lor este unul important. Copilul imită felul în care ei vorbesc, se poartă, rezolvă problemele. Nu trebuie să i se spună. El vede și copiază. Dacă părinții îl învață, de exemplu, să nu mintă, iar ei îl roagă apoi să răspundă vecinei că nu sînt acasă, micuțul va face ce a văzut la ei, și nu va urma sfaturile bune. Dacă îi vede pe părinți că vorbesc urît sau sînt agresivi, așa va fi și el.

Ce ar mai trebui să învețe copiii pentru a-și forma caracterul

Un caracter puternic nu înseamnă o persoană care face doar ce vrea ea. Copiii ar trebui să învețe de mici să asculte de părinți, pentru că ei au mai multă experiență. Acest lucru este mai ușor dacă sînt educați așa de mici. Mulți părinți au tendința să fie foarte îngăduitori cu copiii mici și să nu le interzică nimic. Dar dacă încep să-i disciplineze abia după o anumită vîrstă, va fi foarte greu sau chiar imposibil pentru că ei s-au învățat așa. Și în viața de adult, vor fi puși în poziția de a asculta de o anumită ierarhie. Chiar dacă sînt ei cei care conduc, capacitatea de a învăța de la altul și de a recunoaște atunci cînd are dreptate este una de neprețuit.

Sarcinile greu de îndeplinit îi ajută să crească

Atunci cînd copiii se joacă sau au de îndeplinit o anumită sarcină, nu ar trebui ca tot timpul să fie ușor. Mulți părinți au tendința să simplifice ei lucrurile, să-i lase să cîștige mereu sau să le dea numai sarcini ușoare de făcut. Dar doar depășind anumite greutăți, vor putea să-și dezvolte abilitățile și, în final, caracterul. Astfel, vor avea mai multă încredere în ei înșiși și nu vor fi ușor de doborît de greutățile pe care le întîmpină.

Cuvinte cheie:

copii , caracter

Localităţile Moldovei şi diasporei

Moara Domnească

Statut:
Sat
Prima atestare:
1812
Populația:
506 locuitori

Moara Domnească este un sat din cadrul comunei Viişoara, raionul Glodeni. Localitatea Moara Domnească se afla la distanța de 17 km de orașul Glodeni și la 150 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 506 oameni. Satul Moara Domnească este atestat în 1812.

Citeşte mai departe