Arată noutățile începînd cu...
Mergi spre compartimentul: Copiilor

eye 17574 Vizualizări

Prea multe cadouri de Crăciun NU le fac bine copiilor


La capitolul cadouri de Crăciun, există unii părinți care ar fi în stare să cheltuiască averi pentru a le fi pe plac copiilor lor. Psihologii susțin că a dărui prea multe cadouri de Crăciun nu este chiar cea mai bună idee, notează hotnews.ro.

"Citeam de curînd că o mamă din Marea Britanie a cumpărat pentru copiii săi anul trecut peste 300 de cadouri (cîte o sută pentru fiecare) și a cheltuit aproximativ 2.000 de lire sterline. Acesta a fost motivul pentru care presa internațională a viralizat informația pe internet. Firește că noi nu ajungem acolo, însă, trebuie să recunoaștem că avem tendința să exagerăm atunci cînd vine vorba de pregătirea cadourilor de Crăciun.

Chiar anul acesta, soțul meu mă întreba: Doar atît primesc copiii noștri? (cîte un lego, cîte un joc, cîte un puzzle și cîte două cărți). Auzindu-l pe el parcă mi se rupea și mie inima gîndindu-mă ce oropsiți sînt bieții copii și eram gata să mai pregătesc cîte ceva. Apoi mi-am revenit și mi-am dat seama că important este că primesc, că trebuie să învețe să se bucure de ceea ce au primit pentru că spiritul Crăciunului nu înseamnă nici pe departe un munte de cadouri", spune Sean Grover, un psihoterapeut american cu o experiență de mai bine de 20 de ani de lucru cu copiii și adulții, autor al mai multor cărți de parenting, explică care sînt principalele 3 motive pentru care nu este bine ca cei mici să primească foarte multe cadouri.

Prea multe cadouri de Crcăciun duc la creșterea comportamentului distructiv.

Conform spuselor lui Grover, copiii lacomi care primesc foarte multe cadouri suferă din cauza ramificațiilor sociale și emoționale negative, ramificații ce se extind dincolo de perioada copilăriei. Conform unui studiu publicat de University of Missouri, acești copii sînt mult mai predispuși pe viitor spre a face datorii pe cărțile de credit, la jocurile de noroc sau de a face cumpărături compulsive. Desigur, a despacheta un munte de cadouri produce un puseu de fericire oricărui copil, însă această acțiune nu are putere pentru mult timp. A desface o tonă de cadouri nu face altceva decît a crește foamea pentru și mai multe.

Prea multe cadouri de Crăciun, și nu numai, duc la coborîrea stimei de sine.

Stima de sine ce durează pe termen lung își are rădăcinile într-o puternică conștientizare a identității personale, nu în materialism. Excesul nu este egal cu meritul de sine. Studiile au arătat că nu există nici o corelație între posesia materială și stima de sine sau fericirea. De fapt, copiii care posedă mai puține lucruri materiale însă se bazează pe relații pozitive cu părinții și cu colegii, au obținut un scor mai mare la testele privind respectul de sine. Ei au de asemenea mai puține probleme comportamentale și demonstrează o mai mare rezistență decît acei copii care au părinți extrem de „generoși".

Prea multe cadouri le răpesc copiilor fericirea ce durează?

Cercetările publicate în "Jurnalul fericirii" de la Harvard au demonstrat că oamenii prețuiesc mai mult cadourile pe care le fac pentru alții decît pe acelea pe care le cumpără pentru ei înșiși.

Iar atunci cînd acei „dăruitori" completează o scală a satisfacției personale, ei sînt considerați a fi mult mai cîștigați decît aceia care cumpără cadouri pentru ei înșiși. Ajutîndu-și copilul să devină generos, îl ajuți să dezvolte un sentiment sănătos de interconexiune și să-și stimuleze fericirea personală. Copii care doar valorează cadourile primite sînt mult mai predispuși să devină adulți egocentrici, fără simțul empatiei.

Cuvinte cheie:

sfat , psihologie , copii , Crăciunul , cadouri

Localităţile Moldovei şi diasporei

Horodişte

Statut:
Sat
Prima atestare:
1429
Populația:
932 locuitori

Horodişte este un sat şi comună din raionul Rîşcani. Horodişte este unicul sat din comuna cu acelaşi nume. Localitatea se află la distanța de 25 km de orașul Rîșcani și la 204 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 932 de oameni. Satul Horodiște a fost menționat documentar în anul 1429.

Citeşte mai departe