Arată noutățile începînd cu...
Mergi spre compartimentul: Copiilor

eye 11713 Vizualizări

Ce fel de tată e în funcţie de zodie


Foto: unica.ro

Schimbă scutece, pregăteşte piureul de fructe, îi citeşte poveşti, suferă cu el atunci când se loveşte, sau fuge mîncînd pămîntul când îl aude urlînd?

Îl susţine în tot ce face sau vrea mereu să se impună în faţa celui mic?

Unii taţi se descurcă de minune de la bun început în rolul de părinte, în timp ce pentru alţii e nevoie de răbdare şi efort pentru a face faţă noii provocări.

Iată ce fel de tată e în funcţie de zodie. 

Tatăl Berbec

Este extrem de generos cu copiii lui şi îi e foarte uşor să se pună la mintea lor, el însuşi fiind un copil mai mare. Se joacă cu ei, îi duce la competiţii sportive, la grădina zoologică, nu vrea să se impună şi îi lasă pe cei mici să aibă idei, păreri, să se manifeste, pentru a le insufla curaj. Idealist, tatăl berbec îşi doreşte să-i facă să vadă mereu lucrurile bune şi cât de frumoasă este viaţa.

Tatăl Berbec îşi doreşte ca cei mici să aibă tot ce n-a avut el şi să ajungă mai sus decât a ajuns el. E foarte mândru când copiii lui sunt curajoşi şi competitivi.

Răbdarea nu e punctul lui forte şi uneori poate fi cam dur, însă copiii simt că îi iubeşte şi învaţă de mici că furiile lui sunt trecătoare.

Tatăl Taur

Considerat un tată ideal, îşi iubeşte la nebunie copiii şi are multă răbdare cu ei. Fiind foarte protector, are grijă ca celor mici să nu le lipsească nimic şi încearcă să îi educe astfel încât să ducă o viaţă decentă, pe cât posibil la adăpost de pericole.

Deşi îşi doreşte tot ce e mai bun pentru copiii lui, tatăl Taur nu e absurd şi nu le cere imposibilul, ci doar atât cât pot da. Pentru că îi iubeşte necondiţionat, îi lasă în ritmul lor, nu-i forţează, nu-i grăbeşte, însă e mereu acolo cu un sfat, cu un exemplu, cu o încurajare pentru ei. De cele mai multe ori, păstrează o legătura strânsă cu ei chiar dacă au pornit pe propriile drumuri.

Fiind destul de conservator, poate fi incomod la vârsta adolescenţei, însă anii trec repede, iar problemele dispar.

Tatăl Gemeni

Tatăl Gemeni este un prieten excelent pentru copiii lui. Sau un frate mai mare. Fiind el însuşi un copil, cel mult un adolescent, i s-ar cere prea mult să-i îngrijească, să-i alinte, să-i disciplineze – se plictiseşte foarte repede şi nu e consecvent în atitudinea faţă de ei.

Însă îi place să le povestească despre lucruri fascinante, să le cumpere cărţi, jocuri, să-i înveţe să meargă cu bicicleta, să se dea cu rolele. Fiindcă viaţa pentru el înseamnă comunicare, logică şi mişcare, nu ştie ce să facă cu un copil până când acesta nu începe să vorbească, să judece şi să meargă.

Tatal Rac

Este un părinte foarte atent, dedicat şi răbdător. Se implică în îngrijirea copiilor cu tot ce poate: schimbă scutece, pregăteşte biberonul, îi ţine de mână pe cei mici atunci când fac primii paşi, le citeşte poveşti, le ascultă frământarile, suferă odată cu ei când au crampe sau îşi julesc genunchii, le pregăteşte de ziua lor petreceri care îi lasă pe toţi fără cuvinte.

După ce copiii cresc, legătura poate suferi puţin. Pentru că i-ar vrea mereu în casă, ţinându-se de pantalonii lui, bombăneşte nervos şi indispus la fiecare tentativă a “puişorilor” de a evada din mediul controlat ori de a-şi afirma independenţa.

Tatal Leu

Tatăl Leu e un părinte minunat, plin de căldură, generozitate şi entuziasm. Îşi încurajează copiii să-şi exprime talentele, să fie competitivi, activi social şi să aibă respect de sine.

Îi trimite la cele mai bune şcoli, le plăteşte meditaţii, le face daruri minunate. Copiii învaţă repede că nu trebuie să-l contrazică ori să-i iasă din vorbă, dar îl iubesc şi-l admiră. Băieţii vor să-i semene când vor fi mari, fetele visează ca peste ani să se mărite cu cineva ca el.

Tatal Fecioară

Tatăl Fecioară este un părinte foarte conştiincios. El îşi va învăţa copiii să se spele pe mâini şi pe dinţi, îi va îngriji când sunt bolnavi, îi va ajuta la lecţii. În afară de formarea simţului curăţeniei, ordinii şi disciplinei, pune preţ pe învăţătură şi va face sacrificii să le asigure copiilor o educaţie bună. Însă copiii nu au nevoie doar de dezvoltare fizică şi intelectuală, ci şi de multă afecţiune, iar tatăl Fecioară trebuie să înveţe să-i ia în braţe, să-i mângâie şi să le spună vorbe calde.

Tatăl Balanţă

Absorbit de profesie şi de hobby-urile lui, tatăl Balanţă preferă să îşi lase copiii în grija soţiei până cresc atât cât să se poată înţelege cu ei.

Abia după aceea intră în acţiune, prietenos, comunicativ, diplomat, dar şi autoritar, cu multă grijă pentru dezvoltarea lor intelectuală. Îi învaţă să gândească, să discearnă nuanţele, să sesizeze cauzele şi efectele, să fie drepţi, moderaţi şi rezonabili. Nu-i pedepseşte nemeritat şi nici sub impulsul momentului. Copiii îl consideră un înţelept, îl admiră, se străduiesc să-l mulţumească, dar nu l-ar dori mai mult timp în preajmă.

Tatăl Scorpion

Îşi iubeşte copiii din adâncul inimii şi e gata să facă sacrificii pentru ei. Le inoculează respect pentru valoare, muncă şi perseverenţă şi caută să le formeze un caracter puternic şi ambiţios. Dar este mult prea intens, frământat şi înclinat către extreme.

Copiii cresc într-o atmosferă destul de încărcată, punctată de crize familiale ori financiare, marcată de pasiunile lui, de obsesii sau dependenţe.

Uneori tatăl Scorpion este incredibil de tolerant, alteori exigent şi dur, imprimându-le copiilor sentimente complexe, de dragoste amestecată cu teamă, de derută emoţională care poate leza relaţiile lor afective de mai târziu.

Tatăl Săgetător

Este un tată formidabil când nu e plecat! Priveşte fascinat evoluţia copiilor, nerăbdător să-i vadă suficient de mari pentru a le arăta ce minunată e lumea. Îi ia în excursii, se joacă cu ei, îi învaţă cum să facă un foc de tabară, cum să-şi lege schiurile etc.

Le ţine speech-uri cam filozofice, dar bine intenţionate, despre lume şi viaţă. Dar pe lângă multe lucruri bune, copiii pot să deprindă de la el şi obiceiuri mai puţin oportune. Căci îl privesc mereu ca pe un erou, chiar şi atunci când conduce cu 200 la oră, când claxonează femeile frumose, când bea vârtos cu prietenii ori când amestecă expert cărţile de joc.

Tatăl Capricorn

Capricornul e rareori “tătic” şi aproape întotdeauna “tată”, rostit cu respect şi uşoară teamă. E genul patriarhului de pe vremuri, care stătea drept şi distant în capul mesei şi le vorbea copiilor pe un ton sobru, aşteptând ca ei să răspundă doar cu “da” ori “nu, domnule”. Este adeseori la fel de inabordabil; e foarte responsabil faţă de copii, le asigură cele necesare, dar tinde să fie rigid şi conservator şi să ignore nevoia lor de căldură sufletească şi de afecţiune.

Tatăl Vărsător

Copiii sunt singurele fiinţe pe care Vărsătorul e dispus să admită că le iubeşte din tot sufletul. Atent la nevoile şi dorinţele lor, tatăl se dă peste cap să le împlinească. E în stare să se joace ore în şir cu cei mic, dar urmăreşte mai ales să le insufle spiritul competitiv şi dragostea pentru studiu. Îi provoacă la testarea cunoştinţelor de cultură generală, la dezlegarea problemelor, îi învaţă şah etc.

Are metode educative care le stimulează interesul. Tatăl Vărsător are însă o problema: copiii lui să fie independenţi, dar în acelaşi timp să-i dea ascultare, contradicţie ce poate naşte periodic conflicte aprinse, dar pasagere.

 Tatăl Peşti

Blând şi grijuliu ori excentric şi dezordonat, tatăl Peşti are darul de a înţelege sufletul copiilor lui şi de a le pătrunde în inimă. Îi simte, îi intuieşte. Se transpune împreună cu ei în lumea basmelor pe care le citesc împreună, are foarte multă imaginaţie, desenează şi cântă cu ei, îi încurajează să-şi facă prieteni şi să iubească animalele.

Antitalent în treburi de rutină zilnică şi slab la capitolul disciplină, poate fi acuzat că este un părinte prea indulgent. În realitate, preocuparea lui pentru copii rămâne destul de inconstantă, întreruptă de propriile-i miraje şi căutări, care-l pot absorbi cel puţin la fel de mult.

Cuvinte cheie:

parinti , copii , astrologie

Localităţile Moldovei şi diasporei

Brejeni

Statut:
Sat
Prima atestare:
1856
Populația:
227 locuitori

Brejeni este un sat din cadrul comunei Ciuciuieni, raionul Sîngerei. Localitatatea este situată pe valea rîului Ciuluc la distanța de 2 km de oraşul Sîngerei şi la 110 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004,populaţia satului constituia 227 de oameni. Satul Brejeni a fost menționat documentar în anul 1856.

Citeşte mai departe