Arată noutățile începînd cu...
Mergi spre compartimentul: Localitaţile Moldovei și diasporei

eye 1594 Vizualizări

Roibu, despre problema moldovenilor din Ucraina


Ucraina și Ungaria au convenit recent să discute în comun reforma ucraineană privind limba și educația, care afectează drepturile minoritățile etnice. În acest sens, Ministerul de Externe al Ucrainei a transmis Guvernului Ungariei un proiect de memorandum pentru soluționarea conflictului bilateral. În versiunea preliminară a documentului se vorbește despre recunoașterea maghiarilor în Ucraina și a ucrainenilor în Ungaria drept patrimoniu național al ambelor țări.

Solicitat de Noi.md, liderul Mișcării de Tineret „Urmașii lui Ștefan”, Dumitru Roibu, și-a exprimat regretul că autoritățile moldovenești nu au reușit la rîndul lor o să ajungă la o asemenea înțelegere cu partea ucraineană, întru apărarea drepturilor fundamentale ale moldovenilor din Ucraina.

Activistul civic îndeamnă Chișinăul să fie mai insistent în soluționarea aceste probleme și să ceară de la partea ucraineană respectarea drepturilor conționalilor moldoveni.

„În 2017, cînd Ucraina a noua legea a învățămintului, Mișcarea de Tineret Urmașii lui Ștefan a protestat la MAEIE, și-a exprimat dezacordul față de interzierea dreptului de a studia în limba modovenească a conaționalilor noștri. Ceea ce au făcut ungurii înseamnă apărarea intereselor naționale, prin impunerea respectului reciproc în relațiile cu vecinii lor. Ceea ce nu au reușit să facă atît unele guverne stabile de la noi, cît și actualul președinte Maia Sandu, care nici măcar nu a discutat acest subiect fiind la Kiev - este să apere interesul național și să protejeze moldovenii din Ucraina de confictele politice interetnice ucrainești.

Din păcate, problema rămîne deschisă, avem nevoie de voință politică majoră și de patrioți adevărați pentru a realiza același lucru, ca moldovenii din Ucraina să nu fie discriminați și să beneficieze de tot spectrul de drepturi conferite și de multiple convenții internaționale.

Noi asigurăm toate drepturile ucrainenilor de pe teritoirul R.Moldova și nu facem nicio diferență între ei și moldoveni. De ce Ucriana nu ar face același lucru?!”, se întreabă activistul civic.

Cuvinte cheie:

Dumitru Roibu , Ucraina

Localităţile Moldovei şi diasporei

Mărdăreuca

Statut:
Sat
Prima atestare:
1932
Populația:
651 locuitori

Mărdăreuca este un sat din cadrul comunei Boşcana, raionul Criuleni. Satul este situat la o distanţă de  19 km de oraşul Criuleni şi la 25 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituie 651 de oameni. Satul Mărdăreuca a fost întemeiat în anul 1932.

Citeşte mai departe