Arată noutățile începînd cu...
Mergi spre compartimentul: Localitaţile Moldovei și diasporei

eye 1658 Vizualizări

Cîte școli cu predare în limba moldovenească sînt în Ucraina


În regiunea Odessa din Ucraina funcționează trei instituții de învățămînt secundar general, unde copiii de naționalitate moldovenească învață în limba lor maternă.

Despre aceasta, într-un interviu pentru site-ul Noi.md, a declarat Ambasadorul Ucrainei în Republica Moldova, Marko Shevchenko, menționînd că în unsprezece școli ei învață în limba ucraineană și moldovenească, iar în patru – în ucraineană, rusă și moldovenească. De asemenea, în această regiune sînt 7 instituții preșcolare, unde copiii moldoveni învață în limba maternă.

În același timp, Ambasadorul Ucrainei în țara noastră și-a exprimat speranța la o discuție constructivă cu privire la ce eforturi și unde anume ar trebui de orientat pentru a opri tendința tristă de reducere în Moldova a numărului de școli în care se studiază limba ucraineană.

Potrivit lui, din păcate, în ultimii 20 de ani, numărul lor din diverse motive a scăzut aproape de două ori.

"Aici mai avem mult de lucru cu partenerii noștri moldoveni", a menționat diplomatul ucrainean.

Cuvinte cheie:

limba moldovenească , Ucraina

Localităţile Moldovei şi diasporei

Bularda

Statut:
Sat
Prima atestare:
1620
Populația:
149 locuitori

Bularda este un sat din cadrul comunei Dereneu, raionul Călăraşi. Satul Bularda se află la distanţa de 34 km de orașul Călăraşi și la 85 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 149 de oameni. Localitatea este menționată documentar în anul 1620.

Citeşte mai departe