Arată noutățile începînd cu...
Mergi spre compartimentul: Localitaţile Moldovei și diasporei

eye 6576 Vizualizări

Veste bună pentru moldovenii care muncesc în Federația Rusă


Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale al Republicii Moldova și Ministerul Muncii și Protecției Sociale al Federației Ruse vor semna Aranjamentul Administrativ privind aplicarea Acordului între Republica Moldova și Federația Rusă privind securitatea socială.

Rolul Aranjamentului Administrativ constă în stabilirea condițiilor și procedurilor de colaborare și comunicare între autoritățile și instituțiile statelor părți în vederea Aplicării Acordului. Astfel, se prevede modalitatea schimbului de formulare, a documentelor și informațiilor necesare pentru stabilirea dreptului la prestațiile de asigurări sociale persoanelor îndreptățite.

Prevederile Aranjamentului vor oferi dreptul la pensie persoanelor care desfășoară sau au desfășurat o activitate de muncă în Republica Moldova și/sau în Federația Rusă, chiar și în cazurile în care aceste persoane nu au realizat un stagiu de cotizare minim necesar pe teritoriul Republicii Moldova de 15 ani, dar îndeplinesc această condiție prin totalizarea perioadelor de asigurare în ambele state contractante.

Prevederile Acordului și Aranjamentului creează condiții favorabile pentru ca migranții din Republica Moldova să revină în țară, deoarece la atingerea vârstei de pensionare aceștia vor putea beneficia, în baza Acordului, de drepturile de securitate socială dobândite în Federația Rusă, pe teritoriul Republicii Moldova. Respectiv, aceste persoane, beneficiind de pensie din unul sau ambele state vor dispune de mai multe surse de existență.

La stabilirea și calcularea pensiei, fiecare stat va aplica legislația națională în domeniu. Atât Republica Moldova, cât și Federația Rusă vor calcula și vor achita pensia doar pentru perioadele de asigurare realizate pe teritoriul propriu, prin aplicarea principiului proporționalității.

Cuvinte cheie:

Rusia , diaspora

Localităţile Moldovei şi diasporei

Sărata Nouă

Statut:
Sat
Prima atestare:
1723
Populația:
1476 locuitori

Sărata Nouă este un sat şi comună din raionul Leova. Sărata Nouă este unicul sat din comuna cu acelaşi nume. Localitatea se află la distanța de 12 km de orașul Leova și la 83 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 1476 de oameni. Satul Sărata Nouă a fost menționat documentar în anul 1723.

Citeşte mai departe