Mergi spre compartimentul: Localitaţile Moldovei și diasporei
20 iulie 2011, 10:35 Diaspora moldovenească views 5747
20 iulie 2011, 10:35 Diaspora moldovenească views 5747

Simplificarea procedurii de trecere a frontierei moldo-ucrainene şi doleanţele cetăţenilor

Procedura de trecere a frontierei moldo-ucrainene a devenit mai simplă, ca urmare a semnării protocolului de cooperare între Serviciul Vamal al Republicii Moldova şi cel al Ucrainei. Potrivit şefului postului vamal Tudora, Vladimir Goleahovschi, protocolul de cooperare reciprocă, prevede o simplificare a procedurii de trecere pentru cetăţenii din Moldova, dar şi pentru cei din Ucraina. Şi în acest scop a fost elaborat un singur formular care este necesar să fie completat la frontieră. ”Protocolul reiterează necesitatea adoptării măsurilor adecvate în cazul apariţiei rîndurilor de unităţi de transport, atît prin dublarea numărului de benzi la intrare, cît şi la ieşire din ţară, dar şi prin crearea locurilor de muncă suplimentare”, a spus Vladimir Goleahovschi.

Totodată, şeful postului vamal Tudora a declarat că protocolul prevede facilitarea vămuiri producţiei agricole, inclusiv a producţiei aflate în regim de tranzit. Acesta însă suţine că procedura de verificare şi responsabilitatea lucrătorilor de la vamă rămîn aceleaşi. Chiar dacă unele persoane spun că nu au auzit despre semnarea protocolului dintre cele două Servicii Vamale, aceştia speră că nu vor mai aştepta ore în şir pentru a traversa graniţa. „După cîte îmi amintesc, în ultimii doi ani, în deosebi vara, întotdeauna existau unele probleme la traversarea frontierei din Ucraina. Era problemă cu paşapoartele moldoveneşti şi recunoaşterea lor pe teritoriul Ucrainei, iar problema respectivă a fost soluţionată, abia la sfîrşitul verii”, a spus un trecător.

În acelaşi timp, unii cetăţeni îşi doresc ceva mai mult. ”Ar fi bine, chiar deloc să nu existe aceste frontiere, ca pe timpurile perioadei sovietice”, a spus un bărbat. Protocolul de cooperare moldo-ucrainean, în domeniul facilitării traversării de către cetăţeni a hotarelor celor 2 ţări în perioada de vară a fost semnat pe 2 iunie curent.

 

Sursa: noi.md

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1628
Populația:
898 locuitori

Lencăuţi este un sat şi comună din raionul Ocniţa. Din componenţa comunei fac parte localităţile Lencăuți și Verejeni. Localitatea se află la distanța de 16 km de orașul Ocnița și la 221 km de Chișinău. La recensământul din anul 2004, populaţia satului constituia 898 de oameni. Satul Lencăuți a fost atestat documentar în anul 1628.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.