Mergi spre compartimentul: Localitaţile Moldovei și diasporei
29 decembrie 2016, 15:30 Diaspora moldovenească views 17913
Moldoveanca - prezentatoare la televiziuni precum CNBC și Yahoo News
29 decembrie 2016, 15:30 Diaspora moldovenească views 17913

Moldoveanca - prezentatoare la televiziuni precum CNBC și Yahoo News

Munca asiduă și perseverența au ajutat-o să cunoască succesul în țara tuturor posibilităților. Este vorba despre Bianna Golodryga, o moldoveancă din raionul Căușeni care a plecat de mică, împreună cu familia, în Statele Unite, acolo unde a ajuns să fie prezentatoare la televiziuni importante precum CNBC, ABC News și Yahoo News.

Bianna provine dintr-o familie de evrei moldoveni, care a emigrat în Statele Unite în 1980. Era doar un bebeluș pe atunci:

"Am plecat ca refugiați politici, evrei din Uniunea Sovietică. Nu mai țin minte nimic, aveam doar 18 luni cînd am plecat, așa că tot ce știu despre viața noastră în Moldova este de la părinți."

S-a întors în Moldova o singură dată, în 1988, cu mama sa. A vizitat Chișinăul, Tiraspolul și Tighina. A avut aici bunici, unchi și mătușe şi verișori. Bianna povestește cu dragoste și nostalgie despre Moldova, pe care, deși se consideră americancă, o numește patria sa și a părinților săi. Am întrebat-o dacă îşi mai aduce aminte ceva în română.

"Știu să spun noapte bună. Tata îmi spunea așa întruna", spune moldoveanca.

Întrebată cui i se datorează succesul ei, Bianna a răspuns prompt: părinților:

"Au venit în SUA cu doar 75 de dolari de persoană, cu atîția bani aveam voie să părăsim Uniunea Sovietică. Nu știau limba, nu aveau de lucru, dar au muncit din răsputeri și au fost ambițioși".

A făcut studii de Slavistică, est-europene și economie. Visa să lucreze pe Wall Street. Planurile sale au fost însă zădărnicite de criza de pe piața acțiunilor de la începutul anilor 2000. Așa că și-a încercat norocul în jurnalism:

"La vîrsta de 22 de ani am sunat la CNBC și am întrebat dacă au locuri libere de lucru. Am lucrat în calitate de producător timp de șase ani, pînă cînd într-o zi mi s-a propus să fac un reportaj".

În 2007, a primit un apel de la ABC News, unde se mută în calitate de reporter. În 2010 devine prezentatoare a emisiunii "Good Morning, America!". După patru ani, este invitată să lucreze în calitate de reporter la secția economică a postului online de știri "Yahoo News", unde se află și în prezent. Este specializată în Europa de Est și, implicit, Rusia. Cariera în jurnalism nu a împiedicat-o însă să își facă o familie frumoasă.

S-a căsătorit în 2010 cu Peter Orszag, un economist american care a fost directorul Oficiului pentru Management și Buget în mandatul președintelui Barack Obama. Aceștia au doi copii, Jake și Maia. Deși nu mai are rude în Moldova, Bianna ne-a spus că ar veni cu mare plăcere să-și viziteze patria, împreună cu familia sa.

De asemenea, s-a folosit de ocazie și a transmis prin intermediul nostru salutări întregii țări, parafrazînd expresia pe care o folosea tot timpul la "Good Morning, America!".

Sursa: publika.md

Cuvinte cheie:

moldoveanca , televiziune , diaspora , SUA

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1588
Populația:
1558 locuitori

Frumuşica este un sat şi comună din raionul Floreşti. Din componenţa comunei fac parte localităţile Frumuşica și Frumuşica Nouă. Satul Frumușica se află la distanța de 22 km de orașul Florești și la 149 km de Chișinău. La recensămîntul din anul 2004, populaţia satului constituia 1558 de oameni. Satul Frumușica a fost menționat documentar în anul 1588.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.