Mergi spre compartimentul: Localitaţile Moldovei și diasporei
21 septembrie 2011, 10:46 Diaspora moldovenească views 7572
21 septembrie 2011, 10:46 Diaspora moldovenească views 7572

Posibilităţi de legalizare a muncitorilor moldoveni în Italia

În conformitate cu Decretul privind adoptarea ,,Avizului Nr. 1/2011 privind Finanţarea cursurilor de formare lingvistică şi pregătire profesională, destinate cetăţenilor extracomunitari (state prioritare – Moldova, Albania, Egipt, Maroc), care au drept scop final sosirea în Italia, în vederea angajării în cîmpul muncii’’ de către Ministerul Muncii şi Politicilor Sociale al Republicii Italiene, 1 august 2011, (vizualizare din 10 august 2011 în limba italiană pe pagina web a Ministerului Muncii şi Politicilor Sociale), Vă comunicăm despre faptul că diverse entităţi italiene (Asociaţii, Agenţii etc) abilitate să intermedieze încadrarea în cîmpul muncii, elaborează proiecte, care odată aprobate au posibilitatea de a obţine finanţare.

Unul din aceste proiecte e coordonat de către cooperativa socială ,,Anziani e Non Solo’’, cu participarea: Asociaţiei Inforjob, Agenţiei Umana s.p.a. şi Asociaţiei ,,Doina’’ (Preşedinte Natalia Moraru), destinat regiunilor Lazio, Emilia Romagna şi Veneto, cuprinzînd următoarele elemente:

•  legiferarea a 120–150 cetăţeni a Republicii Moldova în calitate de asistenţi familiali (pentru îngrijirea persoanelor în vîrstă sau cu disabilităţi). Vîrsta celor care aplică trebuie să fie între 18 si 50 de ani. Acest proiect este adresat atît persoanelor care se află ilegal in Italia, cît şi celor din Moldova, care vor să muncească legal în Italia şi care cunosc un angajator în Italia, gata să le ofere un post de muncă (prin semnarea unei cereri prin care comunică că sunt dispuşi să angajeze cetăţeanul X din Moldova).
•  După completarea listei de participanţi, vor fi organizate cursuri de limba italiană şi de formare profesională la Chisinau pe durata a 180 de ore în total, divizate după cum urmează: 80 ore de limba italiană; 20 ore de educatie civică; 60 ore - de formare profesională; 20 ore – sănătate şi securitate sanitară.

Persoanele înscrise vor fi împărţite pe grupuri, iar cursurile se vor desfăşura cu începere din 2012.

Partenerii proiectului se vor ocupa de toate procedurile pentru intrarea cetăţenilor în Italia în mod legal ( acordarea Nula Osta). După terminarea cursurilor, va fi încheiat un contract dintre angajat şi angajator, fapt care va permite cetăţenilor noştri să beneficieze de toate avantajele muncii legale.

Prezentarea cererilor se va face pină în 22 septembrie 2011.

Totodată, coordonatorii proiectului menţionează că acest proiect va fi unul funcţional doar în cazul completării numărului de participanţi (proiectele vor fi prezentate Ministerului Muncii şi Politicilor Sociale pînă în data de 26 septembrie 2011).

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1769
Populația:
1235 locuitori

Harmaţca este un sat şi comună din Unitățile Administrativ-Teritoriale din Stînga Nistrului, Republica Moldova. Harmaţca este unicul sat din comuna cu acelaşi nume. Localitatea se află la distanța de 28 km de orașul Dubăsari și la 78 km de Chișinău. Populaţia satului Harmaţca alcătuia 1235 de oameni în anul 2011. Satul Harmațca a fost menționat documentar în anul 1769.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.